eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Female doctor in protective suit taking sample for swab test of senior man. Medical professional is examining elderly patient during COVID-19 crisis. They are in hospital.
Nyitókép: Getty Images

Hihetetlenül terjed a koronavírus: 40 százalék feletti a Covid-pozitivitás a mintákban - térkép

Az 50. héten, december 11. és 17. között 40 százalék felett volt a Covid-pozitivitás a népegészségügyi mintavételeknél – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Védőoltási Osztályának vezetője.

A figyelőszolgálathoz beérkezett adatok alapján december 11. és 17. között influenzaszerű tünetekkel 40 200-an, akut légúti fertőzés tüneteivel pedig 295 600-an fordultak orvoshoz. Molnár Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: hetente mintegy 1300 orvos küld adatokat a megbetegedésekkel kapcsolatban. Az NNGYK közülük 150 szakembert kért fel arra, hogy mintákat is továbbítsanak a számukra. Őket nevezik sentinel orvosoknak. Az általuk beküldött minták alapján

az elmúlt héten az érintett betegek 43 százaléka SARS-CoV-2-pozitív volt, vagyis elkapta a koronavírust.

Emellett a mintákból kimutattak még influenzavírust (5,5 százalékos pozitivitási arány), továbbá RSV-vírust és human metapneumovírust is. Számszerűsítve a 273 beérkezett mintából 117 volt Covid-pozitív és 15 volt influenza pozitív.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

Molnár Zsuzsanna hozzátette: jelenleg – csakúgy, mint a legtöbb európai országban – hazánkban is az omikron és alvariánsai okozzák a legtöbb megbetegedést. A koronavírus elleni védőoltás elérhető a hazai oltópontokon. Jelenleg idehaza 25 kórház, illetve egészségügyi intézmény működtet oltópontot, melyek általában a vármegyei kórházakban, az orvosi egyetemen, valamint a fővárosi centrumkórházakban kereshetők fel. Időpontot foglalni változatlanul az EESZT felületén lehet, illetve az adott egészségügyi intézmény honlapján is lehet tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy konkrétan mi a teendő.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

A járványügyi osztályvezető közölte: ahogyan maga a koronavírus is sokat változott az elmúlt időben, ugyanúgy a Covid elleni védőoltás is „átértékelődött egy kicsit”. Jelenleg a nemzetközi és a hazai adatok egyaránt azt mutatják, hogy a súlyos koronavírusos megbetegedések elsősorban az idős, krónikus alapbetegségben szenvedő embereket érintik. Ők kerülnek leggyakrabban kórházba, intenzív osztályra, ezért jelenleg elsősorban számukra ajánlott a koronavírus elleni védőoltás. Molnár Zsuzsanna ugyanakkor megjegyezte: életkortól függetlenül a krónikus betegségben szenvedő, csökkent immunitású személyek is kérhetik a védőoltást, mint ahogyan az egészségügyi dolgozók is. Mint fogalmazott, egyértelművé vált,

„már a múlté az a szemlélet”, hogy mindenkit be kell oltani.

A koronavírusos megbetegedéssel kórházba kerülők száma megnőtt idehaza is az elmúlt időszakban. Molnár Zsuzsanna tájékoztatása szerint az 50. héten a kórházba kerülők (339 ember) több mint 70 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

Apró jó hír, hogy országos szinten megállt a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció emelkedése.

A helyszínek kétharmadát stagnálás jellemzi, emelkedő tendenciát egyedül Zalaegerszegen mértek, míg csökkenést a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Miskolcon, Szekszárdon, Tatabányán és Veszprémben tapasztalni. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 10 vizsgálati helyszínen a magas, míg 12 helyen az emelkedett kategóriába esik.

Az elmúlt héten mindössze 15 influenzavírust mutattak ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában, vagyis jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon. A járványügyi osztályvezető felhívta a figyelmet a térítésmentes védőoltás lehetőségére, aki pedig nem jogosult erre, az receptre felírva gyógyszergyári forgalomban megvásárolhatja az oltóanyagot, és így tudja magának biztosítani a védelmet.

Molnár Zsuzsanna végül elmondta: a következő hetekben várhatóan növekszik majd az influenzaaktivitás, azonban jelenleg – Európa többi országához hasonlóan – idehaza is nagyobb a koronavírus cirkulációja a szezonális influenzavírusokéhoz vagy az RSV-víruséhoz képest.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

A közvélemény egy része mostanában találkozik az NNGYK tájékoztatóiban a SARI kifejezéssel. Ez nem a kórokozó neve, hanem a súlyos akut légúti fertőzéses megbetegedést nevezik így. Ezekről azt kell tudni elsősorban, hogy nehézlégzéssel és köhögéssel járnak, amelyek előrehaladott esetben kórházi ellátást igényelnek.

Az 50. héten 339 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 46 fő részesült
intenzív/szubintenzív ellátásban.

A kórházi ápolást igénylő 339 SARI beteg 21,8 százaléka (74 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 50,2 százaléka (204 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül 2 főnél influenza A, 7 főnél RSV, 247 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A Covid-19 fertőzöttek 72,1 százaléka (178 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×