eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Hivatalosan nem jelentették be, de már kérhető az oltás itthon a legfrissebb Covid-vakcinából

A Moderna oltása még nem érhető el minden hazai oltóponton.

Hétfő óta már oltanak a hazai kórházi oltópontokon a Moderna új típusú Covid-vakcinájával, amelyet már egy újabb vírusvariánshoz, az XBB.1.5-höz adaptáltak, így erősebb védelmet nyújt a betegség ellen, mint a korábbi típusok – írja a Telex az oltópontok tájékoztatója alapján.

A Moderna Spikevax nevű vakcinájának legújabb változata szeptemberben kapott európai uniós engedélyt. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kétmilliárd forintos áron írt ki rá közbeszerzést, december 15-én tették közzé a tájékoztatót az eljárás eredményéről, de az új vakcinák megérkezéséről csak a kórházi oltópontok tájékoztatása nyomán lehet tudni.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint december 18-tól három oltópontjukon lehet már kérni a Moderna vakcinájából, a Dél-pesti Centrumkórház tájékoztatója szerint december 19., keddtől érhető el a Spikevax. Az Észak-budai Szent János Centrumkórház arról tájékoztat, hogy „a Kútvölgyi Oltópontra az új Spikevax (Moderna) vakcina szállítása hamarosan megtörténik”, tehát nem mindenhova érkezhetett még az új vakcinából.

Az EESZT-s időpontfoglaló rendszer szerint sok helyre nem foglalható időpont, Budapestre és Pest vármegyére például január 9-ig egyáltalán nem ad ki a rendszer foglalható lehetőséget, de több más vármegyénél is ez a helyzet – írja a portál.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×