eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Scientist in research laboratory organizing centrifuge test tubes in rack
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Itt van az omikron alvariánsa, de figyelni kell a kínai, tüdőgyulladást okozó vírusra is

Egy bakteriális fertőzés okozza Kínában a nagy számú tüdőgyulladásos megbetegedéseket. Az immunológus szerint van antibiotikum, ami képes elpusztítani a kórokozót és nem számít Európában járványhullámra.

Egy régóta ismert baktérium áll a Kínában megjelent tüdőgyulladásos megbetegedések hátterében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja szerint.

A Mycoplasma Pneumoniae a tüdőt támadja meg, ám az emberek többségében nagyon enyhe tüneteket okoz. Ha sokan fertőződnek meg, nyilván lesz olyanok, például gyengébb immunrendszerűek, elsősorban gyerekek, akiknél tüdőgyulladás alakulhat ki - nyilatkozta az InfoRádióban.

Ez a tüdőgyulladás atípusos, mondta Kacskovics Imre immunológus. Az atípusossága azt jelenti, hogy nem könnyű felismerni, hosszú a lappangási ideje, lassan alakul ki. Ez azért különösen fontos a szakértő szerint, mert a beteg akkor is tud fertőzni, amikor még nincsenek tünetei.

Ráadásul ezek sem jellegzetesek: általános rosszullét, fejfájás, gyenge de elhúzódó köhögés.

Vannak olyan fajtái, amik egy adott antibiotikummal szemben ellenállóak, és ezeknek az esetei nőttek meg most Kínában - mondta az immunológus. Hozzátette, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs más antibiotikum, amivel ne lehetne elpusztítani ezt a kórokozót.

Emlékeztetett: tavaly kiadták a figyelmeztetést, hogy az RSV vírus a maszkhordás, személyi izoláció miatt intenzívebben fog megjelenni, ugyanis az emberek kevesebbet találkoztak ezzel a kórokozóval, nem alakult ki védettség. Hangsúlyozta, ez korántsem okoz akkora veszélyhelyzetet, mint a Covid, és nem számít arra, hogy Európában jelentősebb problémát okozna.

Magyarországon inkább a Covid és az influenza, illetve a gyerekeknél az RSV okozhat megbetegedéseket, tette hozzá Kacskovics Imre, aki felhívta még a figyelmet a védőoltások fontosságára.

Rusvai Miklós állatorvos, virológus szerint sem kell aggódnunk

A koronavírus a rendkívül erőteljes mutációs hajlama miatt folyamatosan képez új és új variánsokat, tehát az, hogy megjelenik egy új variáns, nem jelent nagy meglepetést és nem ad okot aggodalomra - fogalmazott Rusvai Miklós a Magyar Nemzet kérdésére. A vírusszakértő a lapnak azt mondta: az erre hivatott szakemberek folyamatosan monitorozzák, ellenőrzik az újonnan képződő vírusokat, és amennyiben aggodalomra okot adó variáns bukkan föl, ezt mindenképpen jelzik. A szakorvos megjegyezte, jelenleg nincs ilyen variáns a láthatáron, a mostani járványt az mikron okozza. Hozzátette, az utóbbi másfél évben nem jelentkezett olyan új variáns, ami annyira megváltozott volna, hogy külön görög betűvel kellene jelölni.

Rusvai Miklós azt is elmondta, jelenleg világszerte az omikron változat alvariánsai vannak jelen, amelyektől

az újonnan kidolgozott oltóanyagok jó hatásfokkal védenek, de a régiek sem hatástalanok - az újak 90 százalékos védelmével szemben nagyjából 75 százalékos védettséget adnak.

Elmagyarázta, a mostani időjárás elősegíti a légzőszervi vírusok terjedését. A környezetben ezek a vírusok jobban és tovább terjednek, tovább maradnak életben, ezért könnyebben fertőznek. A lap kérdésére válaszolva azt is elmondta, a koronavírus megjelenése előtt is megszaporodtak a légúti megbetegedések a téli hónapokban, ugyanúgy járványok zajlottak le, mint most.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×