eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Nagy-Baelt-tengerszoros hídján rekedt autók 2023. december 22-én. A hidat a Pia névre keresztelt vihar és egy korábbi baleset miatt lezárták.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Thomas Traasdahl

Hatalmas a tét az európai parlamenti választásokon a miniszterelnök szerint - a nap hírei

A miniszterelnök szerint minden eddiginél nagyobb a tét az európai parlamenti választásokon. Budapesten és országosan is megkezdődött az árvízi védekezés az érkező árhullámok miatt, ma a havazás okozott fennakadásokat. Nemzeti gyásznapot tartottak Csehországban a csütörtöki, prágai fegyveres támadás halálos áldozatainak emlékére.

A miniszterelnök szerint minden eddiginél nagyobb a tét az európai parlamenti választásokon. Orbán Viktor a Mediaworksnek adott karácsonyi interjúban úgy vélte: az Európai Unió az elmúlt években folyamatosan gyengült, teret vesztett a világgazdaságban, és képtelennek bizonyult arra, hogy a szomszédságában kitört konfliktusokat a saját érdekeinek megfelelően kezelje. Úgy fogalmazott: rendet kell vágni Brüsszelben, az EP-választások jó alkalmat adnak erre. Arról is szólt, hogy a magyar-ukrán viszony megromlásáért Magyarországot nem terheli felelősség.

Az érkező árhullámok miatt megkezdte működését az országos műszaki irányító törzs. A Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el. A csapadékos időjárás a hétvégén is folytatódik. Vasárnaptól felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami elindíthatja a hóolvadást. Karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál harmadfokú árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik. Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik.

Szombat éjféltől elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna áradása miatt Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely döntése értelmében vasárnaptól tilos parkolni az alsó rakpartokon. A Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, ami szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában. Közben szombaton az intenzív havazás okozott fennakadásokat Budapesten, több BKK buszjárat sem közlekedett menetrend szerint és a Budapest Airport is késésekre és járattörlésekre figyelmeztette az utasokat.

Németország egyes térségeiben komoly esőre és havazásra kell számítani. A Zoltán névre keresztelt vihar már komoly pusztítást okozott Észak-Európa nagy részén. A német hatóságok komoly áradásokra figyelmeztetnek Alsó-Szászország, Hamburg, Szász-Anhalt és Bajorország egyes részein. A csapadék egyes térségekben elérheti a 120 millimétert is. Friss hó várható Türingiában és Bajorországban. A vihar már halálos áldozatokat követelt Hollandiában és Belgiumban. Hamburgban kiöntött az Elba folyó

A januárban felálló Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára lesz Suppan Gergely. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében azt írja: az átalakulás célja, hogy támogassa a kormány 2024-re vonatkozó legfontosabb gazdaságpolitikai célját, a gazdasági növekedés helyreállítását. A tárca feladatkörei kibővülnek egyebek mellett az űriparral kapcsolatos fejlesztésekkel, és jövőben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik a turizmus és vendéglátás is.

A kormány visszavonja a nemzeti diagnosztikai laborhálózat kialakításáról szóló tavaly novemberi döntését. A Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányhatározat. A Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. által ellátott feladatokat az Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át az év végétől. Az eredeti tervek szerint az állami laborhálózat 5 régióközponttal működött volna.

Elkészült az első magyar gyártású Lynx harcjármű - jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ezzel újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a magyar haderőfejlesztés. A tárcavezető közölte: legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Hiúz. A miniszter azt is közölte: a német Rheinmetallal kötött legújabb megállapodás szerint a Hiúzok alapjain fejlesztenek légvédelmi rendszert a Magyar Honvédségnek.

Húszmillió forint sürgősségi támogatást nyújt a nemzetpolitikai államtitkárság a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnak. Az intézmény diákotthonának egy része december 18-án omlott össze. Egy fiú életét vesztette, egy diáklány továbbra is válságos állapotban van. Azoknak a bentlakó diákoknak, akik éppen nem tartózkodtak a kollégium megsemmisült szobáiban, anyagi kárai keletkeztek, a többi között laptopok, telefonok mentek tönkre. A nemzetpolitikai államtitkárság ezek pótlásában szeretne segíteni.

Nemzeti gyásznapot tartottak Csehországban, a prágai Károly Egyetemen csütörtökön történt fegyveres támadás 14 halálos áldozatairól emlékeztek meg. A középületeken félárbócra engedték és gyászszalaggal kötötték át a nemzeti zászlót. A legtöbb adventi és kulturális rendezvényt lemondták. A Szent Vitus-székesegyházban Jan Graubner bíboros érsek gyászmisét mutatott be. Az együttérzés jeleként a budapesti Lánchidat Prága színeivel világították ki.

A Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólít fel határozatában az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testület emellett sürgős lépéseket szorgalmaz az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére is. Az Egyesült Államok tartózkodott, hogy a 15 tagú tanács képes legyen elfogadni az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozattervezetet. Oroszország szintén tartózkodott.

Személyesen vezeti Ferenc pápa a karácsonyi szertartásokat a Vatikánban. A Szent Péter-bazilikában december 24-én este fél nyolckor kezdődik a karácsonyi mise, melyet Ferenc pápa vezet, december 25-én délben pedig az egyházfő szokás szerint a bazilika központi lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, és adja áldását Róma városára és a világra. A 87 éves Ferenc pápa előreláthatóan a vigília nagy részét ülve kíséri majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×