eur:
387.2
usd:
356.93
bux:
66192.29
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Nyitókép: Pixabay

Elhunyt Ladányi János szociológus

A társadalomkutató professzor 74 éves korában távozott.

Az éjjel meghalt Ladányi János szociológus-professzor, az elmúlt 50 év egy legjelentősebb hazai társadalomtudósa - adta hírül Facebook-posztjában Horváth Aladár, a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom elnöke.

"Az egyenlőség szociáldemokrata eszmeisége talajáról vizsgálta a társadalmi valóságot és folyamatokat. Életét és munkásságát elméleti és cselekedeti szinten is az egyenlőtlenség, a kirekesztés csökkentésének és felszámolásának szentelte. A nemzetközileg elismert kutató, egyetemi oktató széles palettán alkotott maradandót: doktoriját a szociális juttatások jövedelmi egyenlőtlenségekre gyakorolt hatásáról írta. Csanádi Gáborral 1987-ben közösen írt disszertációja Budapest térbeni-társadalmi szerkezetének változásairól készített kutatásuk összefoglalója. 2008-ban az MTA doktora címet a szociális és etnikai alapú lakóhelyi szegregáció formáinak változásaival foglalkozó munkájával nyerte el. A roma szakpolitika mint tudomány területén is meghatározó jelentőségű tanulmányokat és könyveket tett le az asztalra"

- írta megemlékezésében.

Horváth Aladár szerint Ladányi János a tudományos munkája mellett fizikailag is a romák mellé állt, ugyanis a rendszerváltás kezdetén komplex falufejlesztési munkát végzett Csenyétén, majd rehabilitációs programot írt Cserehátnak - nem rajta múlott a sikertelenség.

"Emberi jogi mozgalmi feladatot is vállalt a Wallenberg Egyesületben, amelynek tényfeltárójaként döntő szerepe volt a miskolci gettóellenes küzdelmünk sikerében. Másfél évtizedig kurátora-szakmai tanácsadója volt a Roma Polgárjogi Alapítványnak: mellettünk volt a fehérvári Rádió utcai romák elüldözése elleni küzdelemben, ahogy a Garay utcai kilakoltatásnál is vállalta a bilincselést, hogy megakadályozzuk egy cigány család utcára pakolását. Személyében a legnagyobbak között említhető, köztársaságpárti, baloldali tudóst gyászol az ország, s benne mi, a roma polgárjogi mozgalom tagjai. Nyugodj békében, János. Köszönöm a munkád, s a barátságod"

- teszi még hozzá a polgárjogi mozgalom vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×