eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Vásárlók a fekete péntek (Black Friday) napján az egyik elektronikai áruházban, Nyíregyházán 2016. november 25-én. A fekete péntek csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek - idén november 25-e - elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők. Egyre több üzlet csatlakozott Magyarországon is a fekete péntekhez.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Úgy zár be december 24-én egy élelmiszerlánc, hogy mégsem

A legtöbb Spar üzlet sem nyit ki december 24-én - jelentette be Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország elnök-ügyvezető igazgatója. A legtöbb alól az Interspar hipermarketek, valamint egyes bevásárlóközpontokban lévő Spar és City Spar szupermarketek kivételek, azok 24-én délig nyitva lesznek.

A franchise üzletek (vagyis a Spar partnerek, a Spar marketek, valamint a benzinkutakon található Spar Expressek és Orlen-Desparok maguk döntenek a nyitvatartásról, mivel azok működtetése ebben a tekintetben független a Spar Magyarországtól - írja a közlemény alapján a hvg.hu.

Ahogy arról többször is beszámoltunk több élelmiszerdiszkont is bezár december 24-én.

Köztük van a

 • Penny Market
 • Lidl
 • és most már részlegesen a Spar

Az elmúlt napokban számos, nem élelmiszerlánc is a bezárás mellett döntött.

 • Rossman
 • Obi
 • XXXLutz
 • Jysk
 • Libri
 • Mountex
 • Praktiker
 • IKEA

Még november végén ismertettük a Pénzcentrum szavazását. Eszerint az olvasóik

 • 84,45 százalék, azaz 4183 ember a boltzár mellett volt,
 • 15,55 százalék, azaz 770 ember viszont ellenezte.

A boltzárral kapcsolatban nyilatkozott a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Neubauer Katalin azt mondta az InfoRádióban, hogy a szövetség több tagja már évekkel ezelőtt megtette ezt a gesztust a dolgozók felé és számos nagy hálózat érvelt a december 24-ei boltzár mellett. Az egyértelmű áttöréshez azonban

"törvénymódosításra lenne szükség.”

Gazdaságilag Neubauer Katalin úgy gondolja, hogy nincs olyan dolog, amit ne lehetne megvenni már december 24-e előtt. „Nyilván az, aki most nyitva lesz, nagyobb forgalomra számíthat, aki pedig bezár ezen a napon, átirányított forgalomra számíthat” – fejtegette.

Mint mondta, bizonyos szkeptikus várakozásokkal ellentétben nem számítanak olyan nagy átrendeződésre a vásárlási szokásokat illetően, ahogy azzal sem számolnak, hogy átcsoportosítanak vásárlói rétegeket, tömegeket más egységekbe a bezárások miatt.

A Népszava arra emlékeztetett, hogy

"a munkaszüneti napok további növelése próbára tenné az ország gazdasági teherbíró-képességét"

- válaszolta a parlamentben egy, a Jobbik által benyújtott javaslatra Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×