eur:
389.79
usd:
359.4
bux:
66369.66
2024. február 26. hétfő Géza
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Súlyos légúti fertőzés terjed Magyarországon, növekszik a covidos betegek száma is - térkép

Az elmúlt héten 28 900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű és 249 700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Vannak köztük covidosok is.

A 48. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 26,5%-a 0-14 éves gyermek, 33,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,3%-uk a 35-59 évesek, 11,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Tehát a fertőzötteknek több mint fele fiatal felnőtt vagy gyermek - írja a penzcentrum.hu.

Egy Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyei bölcsődében a hiányzás aránya meghaladta a 30 százalékot. A megbetegedések lázzal, köhögéssel és kötőhártya-gyulladással jártak, az etiológia tisztázására mintavétel nem történt. A múlt héten még egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei óvodából jelentették a megbetegedések halmozódását.

Kórházba is kerülnek emberek

266 ember került kórházba egy hét alatt súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A kórházi ápolást igénylő 266 SARI beteg 19,2 százaléka (51) 2 éves vagy annál fiatalabb, 62,4 százaléka (166) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül kettőnél influenza A, háromnál RSV, 191 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A Covid-19 fertőzöttek 77,0 százaléka (147) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 48. naptári héten összesen 310 betegtől érkezett légúti minta, ezek közül 85 betegnél a SARS- CoV-2 vírus szerepét igazolták - áll a hivatalos jelentésben.

Közben kijöttek a szennyvízvizsgálatok adatai is. Ezek tanúsága szerint a 48. héten

több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedik a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

A tendencia a mintavételi helyek többségénél – 14 helyszínen – emelkedő, név szerinti felsorolásban: Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán. 8 településen stagnáló tendencia jellemző. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható.

Az NNGYK által közzétett adatokból az is látható, hogy idén hamarabb lépte át a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, és meredekebb emelkedés indult meg már novemberben.

fotó: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
fotó: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ

A pandémia előtti évek tapasztalatai szerint ez a felfutás egészen karácsonyig eltarthat, amikor a szabadságok, iskolai szünet meggátolja majd a rohamos terjedést.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×