eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Januártól több családi ellátás összege emelkedik - a nap hírei

Az Európai Bizottság újabb kérdésekre vár választ az igazságügy területén, hogy felszabadítsák az uniós pénzeket. Változik a kormányzati döntés-előkészítés folyamata.

Januártól több családi ellátás összege emelkedik a minimálbér emelésével - erősítette meg közösségi oldalán a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes videóbejegyzésében többek között elmondta: a gyermekgondozási díj maximálisan folyósítható összege 373.520 forintra, a diplomás gyed alapképzésben részt vevő hallgatóknál 186.760, mesterképzésben részt vevők esetében pedig 228.200 forintra emelkedik. A gyermekek otthongondozási díja 266.800 forintra nő.

Két kérdésre még mindig várja a választ a magyar kormánytól az Európai Bizottság az uniós pénzek felszabadításához. A bizottság egyik szóvivője a HVG-nek cáfolta Tuzson Bence igazságügyi miniszter tegnapi kijelentését, hogy Magyarország minden uniós kérést teljesített az igazságügyi reformmal kapcsolatos uniós megbeszéléseken. A szóvivő azt mondta: november elsején újabb 2 kérdést küldtek, ezekre még nem válaszolt a kormány. Ha megérkezik a megnyugtató válasz, nagyjából 10 milliárd euró felszabadítására bólinthatnak rá.

Változik a kormányzati döntés-előkészítés folyamata. Kiszélesedik a gazdasági kabinet hatásköre. A testületet holnaptól Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezeti Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Új kormányzati döntéshozó fórum is alakult a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért, amelyet a pénzügyminiszter vezet.

Azonnali bértárgyalást és legalább 15 százalékos, minimum 70 ezer forintos béremelést követelnek a vasutas érdekképviseletek – erősítette meg az InfoRádióban a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. A MÁV közleményében azt írta: a társaságnak előbb üzleti tervet kell elfogadnia és csak utána tud megállapodni a jövő évi bérfejlesztésről.

Tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai a harmadik negyedévben az MBH elemzése szerint. Az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot.

Új naperőművet épített az MVM Kecskeméten. A 9,7 milliárd forintos beruházás 41 százalékban európai uniós támogatásból valósult meg.

Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését elutasító határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek a Fidesz-KDNP. A két párt azt szeretné, ha az Országgyűlés külön is megállapítaná, hogy Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit. Eközben az Ukrajnának szánt fegyverszállítások gyorsítását sürgette a német védelmi miniszter, elismerve, hogy késnek a Kijevnek ígért szállítások.

Törökország amerikai F-16-os vadászrepülőgépekért cserébe hajlandó hozzájárulni Svédország NATO-csatlakozásához. A török elnök katari látogatása után beszélt erről. Recep Tayyip Erdogan már szeptemberben bejelentette, hogy a vadászrepülők beszerzéséhez köti Stockholm csatlakozásának ratifikálását.

Katasztrofálisnaknevezte a gázai övezeti humanitárius helyzetet az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Volker Türk ismét aggodalmát fejezte ki a további erőszakos cselekmények miatt. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezetben 16 ezer 248 ember halt meg az izraeli bombázásokban. Az izraeli hadsereg közben házról házra próbálják megtisztítani a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz központját a Hamász fegyvereseitől. Izrael szerint a Hamász vezetése és a még fogságukban lévő túszok az egyiptomi határ közelében lehetnek.

Az ENSZ Gyermekalapja szerint még mindig csaknem 70 millió gyerek él szegénységben a világ 40 leggazdagabb országában. A szervezet kiemeli: a legnagyobb visszaesések a legtehetősebb országokban tapasztalhatók, például az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Izlandon.

Magyarország kész hozzájárulni az ENSZ békefenntartói tevékenységének megerősítéséhez – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ ghánai békefenntartási konferenciáján kiemelte: a globális biztonság ma van a legrosszabb formájában a hidegháború vége óta, ugyanis több mint harminc súlyos fegyveres konfliktus zajlik a világban.

Ismét meghosszabbították az ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A szlovák kormány az illegális migráció miatt rendelte el az ellenőrzést még október 5-én, az intézkedés többszöri hosszabbítás után most január 22.-ig marad érvényben.

260 milliós támogatásrészt illegálisnak talált az Állami Számvevőszék a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében - értesült a 444.hu. Az ÁSZ előzetes jelentése szerint az együtt induló 6 ellenzéki pártnak egyenlő arányban elosztva kell befizetni a megállapított összeget.

Karácsony Gergely főpolgármesterrel egyeztetett a Budapest 2030 programról a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya. Az ellenzéki párt egy, a jelenleginél szociálisan érzékenyebb és a külső kerületekre is nagyobb hangsúlyt helyező várospolitikát tart kívánatosnak.

Több ezer OTP Simple-felhasználó fiókját törték fel az elmúlt napokban, de a bank szerint nem történt anyagi kár. Az OTP a Portfoliónak megerősítette: a digitális adattolvajok megváltoztatták a regisztrált e-mail címeket, de fizetési tranzakciót nem tudtak indítani. Az érintett fiókokat blokkolták.

Védőzónát és építési moratóriumot követel az LMP a Balaton partján. Az ellenzéki párt a kormánytól biztosítékot vár arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának területén nem kezdenek építkezésekbe és a területet nem adják el. A kormány január 1-jével meg akarja szüntetni a szolgálatot.

Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: az évszak középhőmérséklete országosan 13,3 Celsius-fok volt, amely a legmagasabb érték a 20. század kezdete óta.

Különjáratokat indít a magyar labdarúgó-válogatott szurkolói számára a jövő évi Európa-bajnokság mérkőzéseire Németországba a Wizz Air. A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×