eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
old and typical hungarian Train on move, Budapest, Hungary.
Nyitókép: Mirco Baccaille/Getty Images

Belengették az 5-ös metrót is - Karácsony Gergellyel tárgyalt a DK

A Demokratikus Koalíció egy Budapest 2030 nevű programban foglalta össze a főváros fejlesztésére vonatkozó javaslatait - erről a párt ügyvezető alelnöke beszélt sajtótájékoztatóján.

Az árnyékkormányinfó elnevezésű eseményen Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy a témát a DK árnyékkormányának szerdai ülésén is tárgyalták, ahol Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent. Az EP-képviselő kijelentette, látják, hogy a főpolgármesternek és az ellenzéki kerületek polgármestereinek milyen "elképesztő politikai ellenszélben" kell dolgozniuk.

A Budapest 2030 nevű programjukat ismertetve Molnár Csaba azt mondta, hogy a Demokratikus Koalíció egy, a jelenleginél szociálisan érzékenyebb és a külső kerületekre is nagyobb hangsúlyt helyező várospolitikát tart kívánatosnak. A DK azt szeretné, ha "a cél a jövőben túlmutatna" a főváros működtetésén, mert az nem elegendő, hogy Budapest alapvető szolgáltatásai működnek, a városvezetésnek ezeken túl is vannak szimbolikus és konkrét teendői - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A DK olyan programot készít, ami egyben kezeli a főváros és az agglomeráció problémáit - emelte ki az ügyvezető alelnök. A részletekbe belemenve közölte,

  • expresszjáratokat indítanának az agglomerációba, valamint
  • kiterjesztenék a zöld közlekedési hálózatot, ami nemcsak a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, hanem a buszsávok és a felszíni gyalogos kapcsolatok bővítését is jelentené.
  • A Dunát is sokkal jobban bevonnák a főváros közlekedésébe.
  • Bővítenék a busz- és trolibuszhálózatot,
  • modernizálnák a meglévő metróútvonalakat és
  • elkezdenék az M5-ös metró építését, amivel a csepeli és a szentendrei HÉV vonalát kötnék össze.
  • Szociális bérlakásépítési programot indítanának és szabályoznák a bérlakáspiacot, mert elmondásuk szerint a fővárosban lakhatási válság van, ugyanis a lakásállomány egyenlőtlen, igazságtalan és erőforráspazarló módon van elosztva.
  • Növelnék a fővárosi idősotthonok férőhelyeinek számát.
  • A párt a hajléktalanellátási rendszerben arra helyezné a hangsúlyt, hogy hogyan lehet visszavezetni a társadalomba az utcára kényszerült embereket és hogyan lehet számukra tisztességes lakhatást biztosítani - mondta a politikus.
  • Az iskolákat visszaadnák az önkormányzatoknak: az alapfokú oktatást a kerületeknek, a középfokút a fővárosnak.

Molnár Csaba másik témára áttérve kijelentette, hogy az új területfejlesztési törvény egy rendkívül centralizált, a társadalmi kontrollt szinte teljes egészében megszüntető rendszert hozna létre. A DK ezért azt javasolja, hogy a kormány vonja vissza az indítványt, és az alapkoncepciót bocsássa társadalmi vitára.

Az egyszülős családok problémáit elemezve az ügyvezető alelnök javasolta, hogy emeljék fel és tegyék inflációkövetővé az alanyi jogon járó támogatásokat, például a családi pótlékot, a gyes-t, a gyed-et és az anyasági támogatást.

Molnár Csaba azt mondta, hogy a babaváró hitel és a csok esetében megszüntetnék az indokolatlan különbségtételt a családok között.

Külön is támogatnák a gyermeküket egyedül nevelőket,

felgyorsítanák a bölcsődei férőhelyek bővítését, valamint ösztönöznék a rugalmas, részmunkaidős munkavállalási formák elterjedését.

A politikus kitért arra, hogy az egyszülős családok családi pótlékát 150 százalékkal emelnék meg. A DK egyszerűsítené a tartásdíjak behajtását vagy szükség esetén a megelőlegezését, a gyermeküket egyedül ápoló szülők tevékenységét pedig otthonápolási jogviszonynak ismerné el.

Egy másik témára áttérve azt mondta, hogy meg kell szüntetni a kettős gázárazást, semmi ok nincs arra, hogy legyen hatszorosan emelt piaci ár és legyen rezsicsökkentett ár. Mindenki nyugodtan fizethetné a rezsicsökkentett árat, a "hatszoros rezsiemelést" probléma nélkül el lehetne törölni - jelentette ki az EP-képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×