eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Varga Mihálytól Nagy Márton kezébe kerül a gazdasági döntéshozatal java

A Gazdasági Kabinetnek új tagjai is vannak a vezető személyi változásán túl, kikerült viszont Gulyás Gergely.

Változik a döntés-előkészítés a kormányon belül, vette észre a vonatkozó kedd esti határozatot Magyar Közlönyben a Portfolio.

A gazdasági portál által a legfontosabbnak tekintett részlet, hogy a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik, és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett, nála összpontosulnak tehát a legfontosabb döntések.

A határozat lényeges pontja, hogy a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fóruma mostantól

Az új döntéshozó fórum mostantól 4 osztatú (Stratégiai Kabinet, Gazdasági Kabinet, Védelmi Tanács, Nemzetpolitikai Kabinet) az eddigi 5 helyett (Stratégiai és Családügyi Kabinet, Gazdasági Kabinet, Növekedési és Versenyképességi Kabinet, Védelmi Tanács, Nemzetpolitikai Kabinet).

Tehát a Növekedési és Versenyképességi Kabinet megszűnik, és beolvad a Gazdasági Kabinetbe és a Stratégiai és Családügyi Kabinetből elnevezés szintjén Stratégiai Kabinet lesz.

A Gazdasági Kabinet tagja még az agrárminiszter, az energiaügyi miniszter, az építési és közlekedési miniszter, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a területfejlesztési miniszter, a tárgyalt napirendi pont tekintetében az előterjesztő (jelentés esetén a benyújtó) miniszter vagy miniszterek és a miniszterelnök politikai igazgatója; Orbán Balázs új tag, ahogy Szijjártó Péter, Nagy István és Csák János, valamint Navracsics Tibor, kikerült azonban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A Gazdasági Kabinet felelősségi körét 66 pontban sorolja fel a kormányhatározat, Nagy Márton felelősségi körébe tartoznak így december 7-étől már az adópolitikai előterjesztések és jelentések is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×