eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője beszédet mond a Fidelitas XX. kongresszusán a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2023. november 11-én.
Nyitókép: Komka Péter

A Fidesz határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé Ukrajna EU-csatlakozásáról

Kocsis Máté és Simicskó István kedd éjszaka nyújtotta be az előterjesztést.

Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről éjszaka nyújtott be határozati javaslatot a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője. A két kormánypárt azt szeretné, ha a kormánypárti többségű Országgyűlés külön is megállapítaná azt, hogy Ukrajna nem teljesítette az uniós csatlakozás előfeltételeit, az EU bővítéspolitikájának objektív, teljesítményen alapuló folyamatnak kell maradnia, és stratégiai vita szükséges az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről.

Kocsis Máté és Simicskó István előterjesztése szerint a stratégiai vita előtt az Európai Bizottság javaslata Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről előkészítetlen, következetlen, nincs tekintettel az alapvető magyar érdekekre.

A Fidesz–KDNP szerint az Országgyűlésnek el kell ítélnie minden politikai, pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontja megváltoztatására kényszerítené.

„Ellenezzük, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ezzel összefüggésben határozatot terjesztettünk a parlament elé” – közölte Kocsis Máté a közösségi oldalán. A Fidesz frakcióvezetője leszögezte, hogy az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével. Mint mondta, a tagjelölteknek eddig is minden egyes kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt – írja a magyarnemzet.hu.

"Olyan nincs, hogy Ukrajna megelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat. Ráadásul úgy, hogy még a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette – elég csak a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára gondolni" – rögzítette Kocsis Máté.

Jelezte: nem tisztázott, hogy az ukrán tagság milyen hatással lenne például az unió költségvetésére, kohéziós- és agrárpolitikájára. A frakcióvezető kiemelte, hogy ezt a kérdéskört nulladik lépésként meg kell vitatnia a tagállamok vezetőinek. „Az ügyben konszenzusra lenne szükség, de ez ma hiányzik. Nem lehet felelősségteljes döntést hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ezért arra kérjük a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×