eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
MTI Fotó: Mészáros János
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

„Drákói szigorral fogunk lesújtani a szabotőrökre” – üzent az államtitkár a trafikosoknak

Egy jogszabálytervezet szerint tovább szigorítanák a kiskorúaknak dohányterméket eladó boltosok büntetését. Ágh Péter úgy véli, a jelenleg kiszabható bírságok nem jelentenek komoly visszatartó erőt.

A trafiktörvény szigorítására készül az Országgyűlés. Egy törvényjavaslat alapján egymillió forintra büntethetik, végső esetben pedig bezárásra ítélhetik azt a dohányboltot, amelyben kiskorút szolgálnak ki. Az ellenzék ezt a célt ugyan támogatja, de a előterjesztés más elemeit nem.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára expozéjában arról beszélt a Parlamentben, hogy sok trafikban azért szolgálnak ki kiskorúakat, mert

a bírságok jelenlegi mértéke nem jelent elegendő visszatartó erőt.

„Drákói szigorral sújtunk le arra a trafikosra, aki a törvény legfőbb célját szabotálja. Súlyos, visszatartó erejű pénzbírságot vezetünk be, végső soron pedig a trafikengedélye is rámehet a vétkesnek” – fogalmazott a politikus. Közölte: azt javasolják, hogy a fiatalkorúakat kiszolgáló trafikos minimum egymillió forintos bírsággal legyen sújtható első körben, és azt indítványozzák, hogy minden újabb lebukás esetén emelkedhessen a büntetési tétel. Az az üzletvezető, akit a bírságok sem tántorítanak vissza, az engedélyét és trafikjának működését kockáztatja a törvényjavaslat szerint. Ez azt jelenti, hogy kizárhatja magát örökre abból a lehetőségből, hogy trafikot üzemeltethessen.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a kormány támogatásáról biztosította a szigorítást, miként a Fidesz és a KDNP vezérszónokai, Szeberényi Gyula, valamint Nacsa Lőrinc is, a DK-s Arató Gergely viszont talált kivetnivalót a javaslatban.

A DK politikai szempontokat sejt a háttérben

Az ellenzéki politikus szerint az indítvány szélesíti az illetékes miniszter lehetőségét arra, hogy „pályázat nélkül, önhatalmúan osszon ki dohánykoncessziókat.” Arató Gergely meglátása szerint továbbra is megmaradhat az a gyakorlat, hogy „politikai szempontok, kegyosztás jegyében” adjanak ki engedélyeket kevésbé szigorú feltételekkel, sőt még inkább elszaporodhatnak és „általánossá válhatnak” az ilyen esetek.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik–Konzervatívok országgyűlési képviselője kivenné a törvényből azt, hogy a 4000 főnél több főt foglalkoztató zárt ipari parkokban vagy a munkásszállók környékén is engedélyezni lehessen dohánybolt nyitását, utóbbi felvetést a Mi Hazánk vezérszónoka, Szabadi István is kifogásolta.

Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy nagyon sok munkás dolgozik ezeken az ipari területeken, ezért jogos igény a dohányzó alkalmazottak részéről, hogy ne kelljen külön bemenniük a városba cigarettát vásárolni.

„A törvény annak a lehetőségét nyitja meg, hogy a nagy beruházások alkalmával, az ipari parkok beruházási területén lehessen trafikot létesíteni kijelöléssel”

– magyarázta a tárcavezető.

Lázár János ugyanakkor azt is közölte: az egész ország érdeke, hogy minél inkább korlátozzák a fiatalokat és a felnőtteket abban, hogy cigarettatermékhez jussanak, ezért technikai korlátozásra, valamint a már említett szigorúbb bírságolásra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×