eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Újra itt a füstmentes nap: sokat tehetünk környezetünkért, egészségünkért egy kis lemondással

November harmadik csütörtökje füstmentes nap, amely elsősorban az egészség védelmét célozza meg. Hajdu Márton, a fustmentes.hu szóvivője azt mondta az InfoRádióban: ennek a napnak a legfőbb üzenete az, hogy tudunk változtatni szokásainkon és a használt technológiákon is.

A füstmentes nap ötletét először az 1970-es években az Egyesült Államokban vetették fel abból a célból, hogy segítsék, támogassák a leszokásban a dohányosokat. Egy középiskolai tanár, Arthur P. Mullaney arra kérte az embereket, hogy egy napra tegyék le a cigarettát, és azt a pénzt, amelyet cigarettavásárlásra költöttek volna, adományozzák egy középiskolai ösztöndíjalapnak. A kezdeményezés népszerűvé vált és rendkívül sok támogatót szerzett, melyet jól mutat, hogy az Amerikai Rákszövetség kaliforniai szervezete 1976-ban már egymillió embert tudott rávenni arra, hogy egy napig ne dohányozzon. Ez volt az első hivatalos „smokeout".

Az amerikai sikerek hatására a füstmentes nap – melyet minden évben november harmadik csütörtökjén tartanak – nemzetközi nap lett. Ezen a napon világszerte számos szervezet hívja fel a figyelmet a dohányzás ártalmaira és tesz lépéseket annak érdekében, hogy a dohányzók leszokjanak káros szokásukról, vagy legalább csökkentsék az ártalmakat.

Bármikor változtathatunk a szokásainkon

„Ennek a napnak a legfőbb üzenete, hogy tudunk változtatni a szokásainkon és a használt technológiákon is” – mondta az InfoRádiónak a fustmentes.hu szóvivője. Hajdu Márton hozzátette: a fokozatosság hasznos és jó megközelítés lehet, hiszen „akármelyik aspektusát nézzük az életünknek, az általában nem fekete vagy fehér”. Mint fogalmazott, ha valaki dohányzik, az a legjobb döntés, ha abbahagyja. Ha azonban a gátló tényezők vagy a vágy miatt nem képes erre,

ma már lehetősége van tájékozódni arról, hogy milyen alternatívái vannak a klasszikus dohányzásnak, hiszen létezik már számos égés, illetve füst nélküli dohánytermék vagy technológia.

Hajdu Márton szerint a probléma forrása az égés. Az égő cigarettacsikk komoly gondokat okozhat vagy kellemetlenségekhez vezethet, mint ahogy a kiáramló füst is. Kiemelte, hogy

nagy kockázatokkal járhat a főzés is, ha nyílt lángot használunk.

A gáztűzhelynél sokkal biztonságosabb a villanyfőzőhely vagy a villanysütő használata. Figyelmeztetett, hogy érdemes óvatosnak és körültekintőnek lenni a különböző fűtési technológiák alkalmazásával is.

Jelentősen csökkent a lakástüzek száma

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a füstmentes nap elsősorban az egészség védelmét célozza meg. Dobson Tibor közölte: a füst igen gyakran tűzesettel is együtt járhat, ami értelemszerűen megköveteli, hogy a tűzoltók mindig, minden esetben bevetésre készen álljanak. Mint mondta, az őszi időszakban leggyakrabban lakástűz miatt riasztják őket. Az ilyen esetek megelőzése rendkívül fontos. Hozzátette: a hivatalos adatok szerint

az első három negyedévben mintegy 4700 lakástűz volt hazánkban.

Ez a statisztikai adat körülbelül ezerrel kevesebb a 2022-es év hasonló időszakához képest, azaz nagyjából 17 százalékos csökkenés történt. Dobson Tibor ugyanakkor megjegyezte, hogy az adventi időszakban lényegesen több és nagyobb a veszélyforrás.

„A dohányzás magában hordozhatja a tűzeset kialakulásának veszélyét, hiszen ha a hagyományos dohányterméket nem kellő figyelemmel, óvatossággal oltjuk el, vagy ráesik valamilyen lakástextíliára, mondjuk egy takaróra, ha valaki az ágyban dohányzik, akkor sajnos szintén lakástűz alakulhat ki” – magyarázta a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

Dobson Tibor felhívta a figyelmet, hogy a baj vagy bármilyen tragédia megelőzésében sokat jelenthet és hasznos segítséget nyújthat a füstérzékelő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×