eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sharp shards of car glass on the asphalt
Nyitókép: Berezko/Getty Images

Súlyos pénzeket veszít rengeteg magyar autós – itt vannak a részletek

A balesetben vétlen autósokat megilletné az értékcsökkenési kártérítés, de kevesen tudnak róla.

Évente több milliárd forintnyi kártérítéshez nem jutnak hozzá a balesetben érintett vétlen autósok. A törvény szerint járna nekik az úgynevezett értékcsökkenési kártérítés, ám a biztosítók álláspontja szerint nem – írja a Népszava.

Bár a biztosítókat törvény kötelezi, hogy baleset esetén felhívják a károsultak figyelmét az úgynevezett értékcsökkenési kártérítésre, a gyakorlatban ezt mégsem szokták megtenni. A lapnak nyilatkozó Dobi László, a karteritesed.hu ügyvezető-társalapítója a saját példáján keresztül mutatta be, hogy amikor balesetet szenvedett, csak hosszas levelezés és ügyintézés után tudta kicsikarni ezt a tételt a saját biztosítójától.

Az értékcsökkenés a vagyontárgyban keletkezett károk helyreállítása, kijavítása után visszamaradt, esztétikai, használati vagy forgalmi értékét csökkentő tényező. A károkozó ezt a kártételt is köteles megtéríteni. Hétköznapi nyelven: a gépkocsit ugyan megjavították, de a piaci értéke kisebb lett, mivel már sérült autónak számít. A különbség igen jelentős lehet, az értékcsökkenési kártérítés ezt az árkülönbséget hivatott kiegyenlíteni.

Az elérhető statisztikák alapján évente csaknem 40 ezer olyan baleset történik hazánkban, amikor a biztosítónak tájékoztatni kellene a károsultakat erről a kártérítésről, de az erre vonatkozó jogszabály néhány helyen nem fogalmaz teljesen egyértelműen, ezért nagyságrendileg évente összesen 4-6 milliárd forintot nem kapnak meg a károsultak, bár járna nekik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×