eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izrael légicsapást mér a Gázai övezet északi részére Dél-Izraelből fotózva 2023. november 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint eddig 10 569 ember vesztette életét az övezet ellen elindított izraeli hadműveletekben.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Izrael: a Hamász fokozatosan elveszíti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett - a nap hírei

Romániában magyar turisták is Bihar megye egyik népszerű kirándulóhelyén rekedtek a hóviharok miatt. Még vizsgálják a Nemzeti Színház péntek esti előadásán történt baleset körülményeit.

A Hamász fokozatosan elveszíti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett - közölte az izraeli katonai szóvivő. A hétvégi harcokban mintegy 150 palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is. Az izraeli hadsereg közölte azt is: tovább folytatja a harcokat a libanoni határon és Ciszjordániában is a szélsőséges palesztin iszlamisták ellen.

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a Gázai övezetből Egyiptomba. A lengyel államfői hivatal szerint a lengyel katonai repülőgépek készen állnak az emberek hazaszállítására. A fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket, egy történészt a Hamász túszul ejtette.

Franciaországban több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken. A legnagyobb felvonulást Párizsban tartották, ahol a rendőrség összesítése szerint a több mint 105 ezer fős tömeg több mint három órán át vonult a nemzetgyűlés épületétől a szenátusig.

Spanyolországban a készülő katalán amnesztiatörvény ellen tiltakoztak országszerte. Tízezrek vonultak utcára, a többi közt Sevillában, Valenciában, Salamancában és Barcelonában és Madridban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt várhatóan a jövő héten nyújtja be a parlamentnek amnesztiatörvény javaslatát, amelynek köszönhetően megszerezték a katalán függetlenségi pártok támogatását Pedro Sánchez kormányfővé választásához.

Romániában turisták, köztük magyar kirándulók rekedtek Bihar megye népszerű kirándulóhelyén, a Pádis-fennsíkon. A hegyvidéki területeken hóviharok okoztak fennakadást a közlekedésben. Az ország más térségeiben az erős szél által kidöntött fák akadályozták a forgalmat. Az ország több megyéjében jelentős mennyiségű hó esett a hegyekben, több utat nem sikerült időben letakarítani. Bukarestben is több helyszínen a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, miután az erős szél fákat döntött ki.

A Momentum európai parlamenti képviselője szerint a Demokratikus Koalíció gúzsba köti az ellenzéket. Donáth Anna az ellenzéki párt küldöttgyűlésén úgy fogalmazott: azt szeretné, ha az önkormányzati választásokon minden településen és budapesti kerületben egy ellenzéki jelölt állna a fideszessel szemben, de úgy vélte: nem mindenki felel meg a kormányváltáshoz szükséges politikai kultúra minimumelvárásainak. Donáth Anna hangsúlyozta: nem az ellenzéki együttműködés szétverése, hanem annak megújítása a céljuk.

A Demokratikus Koalíció szerint újabb veszélyes akkumulátorüzem épül Iváncsán. Kocsis-Cake Olivio az ellenzéki párt környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere kijelentette: azonnali beavatkozásra van szükség. A DK azt követeli, hogy azonnal függesszék fel minden, akkumulátor gyártásához kapcsolódó üzem építését, a már működőket pedig független szakértők vizsgálják át, és mérjék fel a katasztrófavédelmi és munkavédelmi kockázatokat.

Béremelést sürget a szociális ágazat dolgozói számára az LMP. Hohn Krisztina a párt népjóléti és családügyi szakszóvivője arról beszélt, hogy legalább az átlagkereset szintjére kell emelni a szociális szektorban dolgozók fizetését.

Eddig több mint 300 ezren regisztráltak a Gondosóra programra; aki november 16-ig jelentkezik, annak az eszköz még karácsony előtt megérkezik - hangsúlyozta a miniszterelnök főtanácsadója. Nyitrai Zsolt a Facebook-oldalán közzétett videóban arra hívta fel a figyelmet, hogy minden 65 év feletti nyugdíjas ingyenesen, egy regisztráció után megkaphatja a csuklóra helyezhető vagy nyakba akasztható digitális eszközt, amellyel baj esetén egyetlen gombnyomással segítséget kérhet.

Még vizsgálják a Nemzeti Színház péntek esti előadásán történt baleset körülményeit. Vidnyánszky Attila vezérigazgató várhatóan a napokban rendkívüli társulati ülést tart. A Nemzeti Színház korábbi közleménye szerint a pénteki Rómeó és Júlia előadás második felvonása alatt Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó sérült meg. Az előadást félbeszakították. Azóta mindkettőjüket megműtötték, állapotuk stabil. Felépülésük több hónapig is eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×