eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Facebook/D. Kovács Róbert

Vége a Hős utcai gettónak – rendőrök árasztják el a területet

A kőbányai önkormányzat egymilliárd forintért adta el a hirhedt épületegyüttest, amelynek területét a TEK használhatja majd.

"Ég veled, Hős utca! Évtizedes munka végére értünk, összetett tervezéssel, lépésről lépésre haladtunk, és ma már kimondhatjuk: megígértük és megtettük. Felszámoltuk kerületünk hírhedt szégyenfoltját! Tehettük mindezt a kormány támogatásával és anyagi segítségével" – jelentette be közösségi oldalán D. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere.

A bejegyzésből kiderült: a Hős utca története hosszú, és bár nem így indult, az utóbbi évtizedekben Budapest egyik leghírhedtebb kábítószergyártó és -kereskedő központjává vált.

"Elborzasztó képek jellemezték a házak környékét, szeméthegyek, életveszélyes tudatmódosító szerektől vergődő emberek. Az önkormányzati bérlemények kiürítése után a néhány magántulajdonban lévő lakással együtt vásárolta meg a kormány a Hős utca 15. szám alatti két lakóépületet és telket önkormányzatunktól. Az ingatlan immár a magyar állam tulajdona, és a tervek szerint a szomszédos Terrorelhárítási Központ bővítésére fog szolgálni" – tájékoztatott a X. kerület polgármestere.

A Hős utca X. kerületi része Budapest egyik legveszélyesebb utcaszakaszának számított, ott szinte csak mélyszegénységben élők, szerhasználók és drogkereskedők éltek – írja a Magyar Nemzet. Az utcában napi szinten történtek atrocitások, ezért például a taxitársaságok sem vállaltak fuvart arra a négyszáz méteres kőbányai szakaszra. A kisebb bűncselekmények mellett előfordult robbantás, késelés és lövöldözés is, ám az utóbbiak szerencsére ritkábban. Az utca leginkább a drogelosztásról volt ismert.

A kőbányai önkormányzat a Terrorelhárítási Központ új műveleti komplexumának megvalósításáért részben eladta, részben ingyen átadta a Magyar Államnak a Hős utcai szegregátum 317 ingatlanából önkormányzati tulajdonba került 254 lakást. Az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. még februárban kezdeményezett tárgyalásokat a bérlemények átruházásáról, nyárra sikerült megegyezni – írja az economx.hu.

A 166, eredetileg is önkormányzati tulajdonban lévő lakásért valamivel több, mint egymilliárd forintot fizetett most ki az állam a kőbányai önkormányzatnak, míg a 2,1 milliárd forintos állami támogatásból korábban megvásárolt 88 ingatlant ingyen adja át a kerület. A több mint egymilliárd forintos bevétel mellett megszabadulnak az elhelyezés és a bontás nyűgétől is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×