eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
KF51 Panther német harckocsi. Forrás: Facebook/ Panczelosok.hu
Nyitókép: Forrás: Facebook/ Panczelosok.hu

Mutatjuk, milyen szupertankokat gyárthatnak hamarosan Magyarországon – videó

A legyártott harcjárműveket a Magyar Honvédség a világon elsőként rendszeresítené. Sajtóhírek szerint a magyar kormány 300 millió forintot fizet a projekt beindításáért.

Hamarosan megállapodhat a magyar kormány a Rheinmetall hadiipari vállalatcsoporttal a KF51 Panther harckocsi magyarországi fejlesztéséről, gyártásáról és hadrendbe állításáról – írja a Magyar Nemzet a handelsblatt.com német portál értesüléseire hivatkozva. Hivatalosan a Pantherrel (Párduccal) kapcsolatban annyi ismert, hogy Magyarország beszállt a fejlesztésébe - ezt Orbán Viktor osztotta meg TikTok-csatornáján egy hónapja.

A mostani hírek szerint

a magyar állam 300 millió eurót szánna az egész projekt beindítására, de még tárgyalnak egymással a felek, nem született egyelőre megállapodás.

Érdekesség, hogy a legyártott járműveket a világon elsőként a Magyar Honvédség rendszeresítené, megelőzve ezzel a Bundeswehrt is, amely számára továbbra is a Leopard-széria a prioritás.

A KF51 Panther harckocsi fejlettebb a Leopard-2-esekhez képest, a személyzet elhelyezése egy űrhajóéhoz hasonlít. Ugyan a Pantherből van már kész prototípus, a Rheinmetall egy új páncéltestet tervezne a harcjárműnek. A megvalósítást megkönnyíti, hogy a a Leopard 2-eseket is gyártó Krauss-Maffei Wegmann (KMW) a hadiipari cég beszállítója.

A Panther az elektronikai rendszerek tekintetében is felülmúlja a Leopard 2-eseket, ugyanis drónelhárító berendezéssel és drónkezelő felülettel is felszerelik majd. Emellett a harcjármű lényegesen olcsóbb is lesz, mint a Leopard 2-es:

egy KF51-es beszerzési ára körülbelül 15 millió dollárra tehető, amely összeg az új Leopard 2-es árának egyharmada.

A Leopardokból már ismert 120 milliméteres harckocsilöveget egy új, nagyobb űrméretű, 130 milliméteres fegyver váltja fel a Panthereknél. A nagyobb lőszerek – főleg a hosszuk és súlyuk – miatt automata töltőrendszerre térne át a gyártó a NATO-ban elterjedt kézivel szemben. Ez nem ismeretlen a magyar katonák előtt, hiszen minden szovjet–orosz harckocsi, így az idehaza használt T–72-esek is automata páncéltörő ágyúval rendelkeznek.

A már meglévő és még érkező Leopard 2 A4HU-hoz és az A7HU-hoz képest az automata ágyú miatt a személyzet munkaterhe jelentősen csökken, a töltőkezelő elhagyása miatt felszabadult helyre pedig egy drónkezelő kerül a KF51 Panther harckocsinál.

A Magyar Nemzet azt írja, a plusz helyre a kötelékparancsnok is beülhet, aki az alegységek harcát hangolja össze. Az áramvonalazott tornyon moduláris eszközök rögzítését, beépítést lehetővé tevő helyet alakítottak ki a többi között négy indítóállásos felderítő és támadó drónoknak, valamint cirkáló lőszereket tartalmazó konténernek, amivel jelentősen megnő a tank felderítő és csapásmérő képessége.

Összességében megállapítható, hogy a KF51 Panther harckocsikon rengeteg olyan újítás lesz, melyek a Leopard 2-es szérián nincsenek. Hosszabb távon a döntéshozók valószínűleg nagyobb potenciált látnak a Panther képességeiben, továbbá a hazai gyártás katonai-logisztikai szempontból is számos előnnyel járna.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×