eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 7-én.MTI/Soós Lajos
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Reálisnak tartja a minimálbérek 10 százalékos emelését a gazdaságfejlesztési miniszter - a nap hírei

Felháborítóak és tragikusnak nevezte a kárpátaljai magyarság jogaiban tapasztalt visszalépést a köztársasági elnök. Döntő szakaszába lép a magyar űrhajósprogram.

Reálisnak tartja a minimálbérek 10 százalékos emelését a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az Indexnek azt mondta, hogy augusztusban már emelkedtek a reálbérek, amelyeknél – szavai szerint – ebben a hónapban történhet jelentősebb kiugrás. Előzőleg Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádiónak arról beszélt, hogy egyelőre nincs egyezség arról, mikor és mennyivel emelkedjen a minimálbér. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma a tervek szerint még ebben a hónapban újra összeül.

Felháborítóak és tragikusnak nevezte a kárpátaljai magyarság jogaiban tapasztalt visszalépést a köztársasági elnök. Novák Katalin az Inforádió Aréna című műsorában megerősítette, hogy a problémára kijevi látogatása során felhívta a az ukrán elnök figyelmét is. Az Ukrajna elleni orosz háborút elítélő kijelentéseit Novák Katalin azzal indokolta, hogy van olyan helyzet, amikor nem az egyfelől-másfelől típusú beszéd segít. Hiányolta ugyanakkor a zártkörű őszinte beszédet a politikusok között az orosz-ukrán háborúról.

Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeit, hogy még az idén megállapodásra jusson az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről - közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes, aki elmondta: Kijev hajlandó tárgyalni a magyarokat érintő nyelvtörvényről is. A Financial Times szerint az ukrán tisztviselők ezen a héten kétoldalú tárgyalásokat kezdenek Magyarországgal és Romániával, hogy megállapodjanak az ukrán és a kisebbségi nyelvű oktatás egyensúlyáról.

Ha Brüsszel nem lép, akkor Magyarország szeptember 15-e után nemzeti hatáskörben hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat - közölte agrárminiszter Szófiában. Nagy István bolgár hivatali partnerével egyeztett és arra hívta fel a figyelmet, hogy közösen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben, valamint együttes megoldást kell találni a piaci zavarok hosszú távú kezelésére. A magyar tárcavezető előzőleg román kollégájával is tárgyalt erről. Közben a lengyel kormány is megerősítette, hogy nemzeti hatáskörben hosszabbítja meg a tilalmat, ha az Európai Unió nem teszi ezt meg.

Kibővíti és magasabb szintre emeli kapcsolatait a francia Framatome-mal a kormány. Az Energiaügyi minisztérium közleménye szerint a nukleáris ipar meghatározó nagyvállalatának szaktudása akár a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításában vagy a következő generációs technológiák meghonosításában is hasznosulhat Magyarországon.

Elfogadta a megújulóenergia-irányelv módosítását az Európai Parlament. Eszerint 2030-ra az uniós energiaszükséglet legalább 42,5 százalékát, de ha lehet, 45 százalékát kellene megújuló energiaforrásokból fedezni. Az európai parlament emellett a biomassza felhasználására vonatkozó kritériumok szigorítását is szorgalmazta.

Az uniós pénzek megszerzéséhez nem tart szükségesnek további jogszabály-módosítást az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János Brüsszelben azt mondta, hogy a témában a tárgyalások az Európai Bizottsággal politikai és technikai szinten folytatódnak, és ez a kérdés a magyar elnökséget már nem fogja beárnyékolni.

Több mint 170 munkahelyet hoz létre Szolnokon a Stadler 17 milliárd forintos beruházással - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a helyszínen azt mondta: a Magyarországon az 5 ezredik kocsitestet legyártó Stadler Szolnok Kft. beruházásával csaknem 20 százalékkal bővül a vállalat termelési kapacitása.

Több százan jelentkeztek Hódmezővásárhelyen az újonnan beszerzett Lynx gyalogsági harcijárművek vezetésére – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a bevonultak a többhetes alapkiképzés után kezdik meg felkészülésüket a speciális eszközre. Jelezte: aki nem fér bele a Kinizsi Dandár Lynx gyalogsági harcjárművel felszerelt gránátos zászlóaljába, annak is adnak ajánlatot a Magyar Honvédség más alakulatainál. A korábbi bejelentés szerint a belépő katonák kezdő illetménye havi bruttó 737 ezer forint lesz.

Döntő szakaszába lép a magyar űrhajósprogram – jelentette ki a biztonságpolitikáért felelős államtitkár azután, hogy az űrkutatásért felelős miniszteri biztossal meglátogatta a négy magyar űrhajósjelöltet. Sztáray Péter a program egyik fő céljának nevezte, hogy a repülésen magyar műszerekkel és űrhajóssal szerezzen több tapasztalatot a magyar űrkutatás.

Sürgősségi segélyezésre 112 millió dollár támogatást kér a marokkói földrengés áldozatainak a vöröskereszt és a vörös félhold. Caroline Holt, globális műveleti igazgató a legégetőbbnek a vízellátás, a higiénia és a menedéknyújtás biztosítását nevezte.

Már több mint ezer halottat találtak az árvíz sújtotta kelet-líbiai Derna városban - közölte az ország keleti részének közigazgatásért felelős miniszter. A Vöröskereszt egyik munkatársa arról tájékoztatott, hogy az árvíz halálos áldozatainak száma elérheti a több ezret, az eltűnteké a 10 ezret.

Az Európai Unió még az idén akár 2 és egy negyed milliárd euróval, jövőre pedig további 400 millió euróval segítheti a természeti katasztrófák utáni helyreállítást Görögországban. Az Európai Bizottság elnöke közölte: az uniós bizottság a kohéziós alapból kíván forrásokat biztosítani Görögország számára, mert - mint fogalmazott: ezeket el kell használni, egyébként elvesznének.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×