eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Liga: adó- és járulékcsökkentést is kínálnának a munkáltatók

Akár már októberben évközi minimálbéremelés jöhet, ha a munkáltatói és a munkavállalói oldal meg tud állapodni.

Továbbra sincs egyezség arról, mikor és mennyivel emelkedjen a minimálbér – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva a Liga Szakszervezetek elnöke. Az emelést a munkáltatói- és a munkavállalói oldal is szükségesnek látja, a felek ezzel kapcsolatban többféle forgatókönyvet is kidolgoztak.

A szakszervezetek szeretnék elérni, hogy a megugrott infláció miatt még idén legyen kompenzáció a kötelező legkisebb béreknél, ezt azonban nehezíti, hogy csak jövő év februárjában derül ki az idei éves infláció mértéke – tette hozzá Mészáros Melinda. Jelezte: elsőként a várható éves inflációhoz közelítő értéket szeretnének meghatározni és elfogadni. (Idén januártól a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett, ami – a Liga elnöke szerint is – bizonyosan elmarad az infláció éves mértékétől.)

  • Ha sikerül még ebben a hónapban megállapodni, már októbertől emelkedne a két kötelező bérelem.
  • Ha nem lesz megállapodás és évközi korrekció, a szakszervezetek az elmaradt kompenzációt beépítenék a jövő évi minimálbér-emelésbe.

„Vagy már bázis (induló) értékként ezt vesszük figyelembe, és erre emelünk rá a 2024. évre vonatkozóan, vagy adott esetben a 2024-es bértárgyalások lefolytatása során próbálnunk egy olyan közelítő értéket meghatározni, ami ezt a korrekciós tényezőt is magában foglalhatja” – magyarázta.

A szakszervezetek részéről felmerült a minimálbér és a garantált bérminimum összeolvasztásának lehetősége, ami jelentős minimálbér-emelést hozna, ám ezt a munkaadói oldal nem támogatja. A munkáltatók pedig elképzelhetőnek tartanák, hogy a minimálbért keresőknél béremelés helyett adó- és járulékcsökkentést vezetnének be. Utóbbit azonban a munkavállalói oldal nem fogadja el – mondta a Liga elnöke.

Szavai alapján utóbbi javaslat egyébként a háromoldalú egyeztetések során nem hangzott el, így erről érdemen nem tudtak tárgyalni, de azt nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy kizárólagosan a pontosan minimálbért keresők vonatkozásában történjen meg egy korrekció. „Ez nyilván egy mindenkit érintő változás lenne” – fogalmazott.

A tervek szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) még szeptemberben összehívják; a felek azt remélik, hogy a Pénzügyminisztérium illetékesei ide már olyan inflációs előrejelzések elérkeznek, amik segíthetik a minimálbér korrekciójáról, illetve a jövő évi emeléséről szóló tárgyalásokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×