eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány - a nap hírei

A vártnál kisebb mértékben csökkent augusztusban az infláció, ami 16,4 százalékos volt. Jövőre is marad az éves szaldóelszámolás a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre. Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány. működő háztartási méretű napelemes rendszerekre

A vártnál kisebb mértékben csökkent augusztusban az infláció, ami 16,4 százalékos volt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára éves bázison 19,5 százalékkal drágult a múlt hónapban, emellett a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára is jelentős mértékben nőtt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint ennek ellenére is egyszámjegyűre csökkenhet az infláció az év végéig, de a korábban jelzett október helyett ez csak később valósulhat meg.

Az alapélelmiszerek ismételt drágulására hívja fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció. Dávid Ferenc, az ellenzéki párt gazdasági árnyékminisztere a KSH legfrissebb adataira reagálva közölte: nagyot drágult például a cukor, 54,6 százalékkal. Tovább emelték a benzin árát is, éves szinten pedig a magyar infláció a legnagyobb Európában. Közben az MSZP is arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra sem csökken jelentős mértékben az infláció, az ideális szintet pedig legjobb esetben is csak jövőre érheti el.

Kétéves mélypontra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban a FAO adatai szerint. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azt közölte: a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 38,3 ponttal alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékéhez képest. Az augusztusi csökkenést elsősorban a tejtermékek, a növényi olajok, a hús és a gabonafélék árindexeinek a csökkenése okozta, miközben kismértékben nőtt a cukor árindexe.

Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány a Pénzügyminisztérium augusztusi adatai alapján. A múlt hónap végéig a deficit 3.298 milliárd forint volt. Ezzel nyolc hónap alatt csaknem teljes egészében, 97 százalékban teljesült az éves hiánycél. A költségvetés több mint 1.085 milliárd forintot fordított a rezsivédelemmel összefüggő szolgáltatói kompenzációra.

Jövőre is marad az éves szaldóelszámolás a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre – jelentette be az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba közösségi oldalára feltöltött videójában azt mondta, hogy a telepítéstől számított tíz éven át élhetnek ezzel a napelemesek. Az intézkedés azokra is vonatkozik, akik igényüket szeptember hetedikén éjfélig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg. Ezeket a beruházásokat 2026. január 1-ig kell befejezni és onnantól számít majd a 10 év. Akik most jelentkeznek, azokra viszont a bruttó elszámolás vonatkozik majd.

Megugrott a földgáz ára az európai kereskedésben, miután Ausztrália két kulcsfontosságú LNG-telephelyén sztrájkba kezdtek dolgozók. A Portfólió a Bloombergre hivatkozva arról számol be, hogy 5,5 százalékos pluszba emelkedett a holland gáztőzsdén a tarifa.

Csaknem 52 milliárd forintos zöldmezős beruházással 1500 munkahelyet hoz létre Felsőzsolcán a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító GKN. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brit tulajdonú cég gyáravatásán kiemelte, hogy a beruházással már idén 200 új munkahely jöhet létre, 2026 végéig pedig 1500. Az állam támogatást ad a beruházáshoz, melynek mértékét később, az Európai Bizottság jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra.

Új gyártósort építettek a Sanofi miskolci üzemében 8 milliárd forintos beruházással. A gyógyszercég ezzel vezető lesz a vérhígító injekciók európai gyártásában, ami fontos lépés az ország stratégiai kapacitásainak kiépítése terén is.

Új elemmel bővült az EgészségAblak mobilalkalmazás. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: meghatalmazás esetén a családtagok dokumentumai is elérhetővé válnak. A szülők így be tudnak lépni gyermekeik fiókjába, illetve a felnőttek az idősebb szüleik dokumentumaihoz is hozzáférhetnek. Meghatalmazás akár ismerősnek is adható például receptkiváltás miatt.

Öten pályáztak a Zeneakadémia rektori posztjára. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetésére a határidőig Győriványi György Sándor, Keller András, Kutnyánszky Csaba, Marosi László és Tóth Péter nyújtott be pályázatot.

A Kojot négy lelke című animációs filmet nevezi Magyarország a jövő évi Oscar-díjra. A Gauder Áron rendezésben, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült filmet mintegy 30 fesztiválon vetítették nagy sikerrel világszerte. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusi, 96. Oscar-díjátadóra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet.

Fokozott védelmet ítélt meg 20 ukrajnai kulturális örökségi helyszínnek az UNESCO. A protokoll 87 államának lehetősége lesz arra, hogy jogi eljárást indítson azok ellen, akik felelősek a szóban forgó kulturális javak megrongálásáért.

Megérkeztek Ukrajnába az első Leopard 1A5-ös típusú harckocsik Dániából. Közben zajlik Németországban az ukrán katonák kiképzése is a harckocsira, amit dán oktatók és német katonák segítenek.

Egy év alatt a kétszeresére nőtt az adathalász támadások aránya – áll az ESET kiberbiztonsági cég tanulmányában. Míg tavaly az informatikai támadások 19 százaléka volt adathalász incidenst, ez az arány 2023 első három hónapjában 37,5 százalékra nőtt. A szakemberek szerint bár bizonyos területeken javult a tudatosság, sokan még mindig hisznek a csalóknak.

A NAV mobilalkalmazásával is befizethető a gépjárműadó második részlete, ennek határideje szeptember 15 - hívta fel a figyelmet az adóhatóság. Kiemelik, hogy átutalás esetén a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot.

10 százalékra mérséklődött a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítói kár-ráfordítások éves növekedési üteme a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A Magyar Nemzeti Bank szerint ezt a járműjavítási költségek emelkedése okozta, miközben az alkatrészek ára stagnált.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×