eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Blue double exposure of money coins stacking with bar graph for financial and investment business concept.
Nyitókép: Getty Images

Elemző: kilyukadt a költségvetés, a nyugdíjkorrekció pedig még benne sincs a számokban

Augusztusban több mint 358 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés, ami a számok szerint a legmagasabb nyolcadik havi deficit az adatok rendelkezésre állása óta. A Portfolio elemzője az InfoRádióban kijelentette, augusztusra lényegében az egész évre tervezett pénzforgalmi hiánycél "megvolt".

Augusztusban 358,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés.

Hogy az összeg nagyságát illusztrálja, Csiki Gergely, a Portfolio elemzője elmondta: korábban augusztus hónapban soha nem volt még ilyen mértékű hiány, talán ami a legjobban bemutatja, hogy mekkora: a tavalyi, eddigi legmagasabb hiány 236 milliárd forintos volt. "Jellemző egyébként, hogy minden évben augusztusban kilyukad a költségvetés" – értelmezte az Infostart által is közölt rendkívüli számokat. Volt egy kivételes év, a 2016-os, amikor többletes lett az államkassza egyenlege, viszont az elmúlt években már minden évben több száz milliárd forintos mínuszokat halmozott fel a költségvetés - tette hozzá.

Az okokkal kapcsolatban elmondta: a részletes háttéradatok nem látszanak, de az eddigi költségvetési folyamatok alapján

a bevételi oldal elcsúszásával, elmaradásával magyarázható a szomorú rekord.

"Korábban többször beszéltünk arról, hogy az áfabevételek nagyon szerényen növekednek, az év első hét hónapjában másfél százalékkal emelkedtek az előző évi adathoz képest. Kérdéses, hogy ez a negatív folyamat fennmaradt-e – valószínűsíthetjük, hogy igen" - fogalmazott Csiki Gergely.

De mit tehet most a kormány? Az elemző szerint szükséges cselekedni.

"3300 milliárdos, 8 havi kumulált deficitnél tartunk, ez gyakorlatilag 97 százaléka az egész évre tervezett pénzforgalmi hiánynak.

Az már hónapok óta elemzői és piaci konszenzus, hogy a költségvetés idén jelentős elcsúszásban van. Két héttel ezelőtt végeztünk egy friss számítást az akkori, júliusi részletes államháztartási adatok alapján. Ebben 1500 milliárd forintos éves elcsúszást valószínűsítettünk, még a novemberi nyugdíj-kiegészítés folyósításának figyelembe vétele nélkül, de ha ezt is hozzáadjuk, könnyen lehet 1700-1800 milliárd forint körüli elcsúszás, ami bőven 2 százalékpont feletti hiánycél-emelkedést jelentene" – hangsúlyozta Csiki Gergely.

Meglátása szerint ez azt vetíti előre, hogy a kormány beavatkozási kényszerben van, a költségvetés a jelenlegi információk szerint nem teljesülhet a kormány eredeti tervei szerint, ezért könnyen lehet, hogy hiánycélemelés és más korlátozás is érkezik az ősz folyamán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×