eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: BKK

Alig lehet rá felszállni, botrányos módon állítják forgalomba az új CAF villamosokat Budán

Befejeződött a hűvösvölgyi villamosvonal felújítása, így az új CAF villamosok is elindulhattak az 56-os vonalán. Az akadálymentesítés azonban nem készült el mindenhol, emiatt egymást hibáztatják az ellenzéki és a kormánypártok.

Iskolakezdésre befejeződött a hűvösvölgyi villamosvonal részleges felújítása, így az új, alacsony padlós CAF villamosok már az "56-os" teljes vonalán közlekedhetnek. A megállók akadálymentesítése mostanáig ott készült el, ahol a CAF jármű fizikailag nem fért el a korábbi peron mellett. Ez utóbbit hiányolta néhány napja a Budagyöngye állomásnál Örsi Gergely II. kerületi ellenzéki polgármester.

"Gyakorlatilag még magasabb szegély is jött létre, mint azelőtt volt. Nem arról van szó, hogy egy 5 centis padkára kell fellépni. Van egyik oldalon egy jelzőtábla, amely akadályozza, hogy egy 30 centinél szélesebb ember anélkül , hogy a villamospályára lépjen, fel tudjon jutni a peronra, a másik oldalon pedig egy

zsalukő magasságú padka meredezik a főútvonal mellett"

- ecsetelte.

A főváros, a BKK és a BKV közösen dolgozik azon, hogy az összes megálló akadálymentesítése elkezdődhessen, erre uniós pénz adhatna lehetőséget.

"Az 56-os villamos vonalán is, hasonlóan az 50-es vonalhoz, elindulhatnak a modern CAF villamosok, amelyek részben kiváltják az idősebb, részben magas padlós villamosokat. Ez önmagában is hatalmas fejlesztés, hiszen újabbak ezek a járművek, van bennük légkondicionáló, és nem kell lépcsőkön felmászni a villamosba, tehát sokkal kényelmesebbek. Azt érdemes tudni, hogy ezek a villamosok még korábban érkeztek, és a korábbi városvezetés vállalta azt, hogy ezek a villamosok meghatározott számban közlekednek bizonyos vonalakon, esetünkben az 50-es és az 56-os vonalán. Viszont nem állt rendelkezésre forrás ahhoz, hogy tudjanak közlekedni,

az új vezetésű fővárosi önkormányzat pedig hiába kérte a kormánytól, hogy biztosítsák a teljes akadálymentesítéshez és a vonalak teljes átépítéséhez szükséges forrásokat, a kormány nem tette meg,

pedig ezt többször kezdeményeztük" – fogalmazott Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke. Emlékeztetett rá, a villamosok üzembe állítása azért volt fontos szeptember 1-jéig, mert ez volt a feltétele a korábbi uniós támogatásnak.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy

már tavaly javasolták, hogy a beruházás keretében a teljes vonalon végezzék el az akadálymentesítést.

A főpolgármester kabinetfőnöke most arra kérte Wintermantel Zsoltot, hogy lobbizzon a kormánynál annak érdekében, hogy a főváros megkapja az akadálymentesítéshez régóta igényelt forrásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×