eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által a mai napon közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 21-én. Az interjú közép-európai idő szerint ma jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor Tucker Carlsonnak: új megállapodás kell Oroszországgal

A harmadik világháború veszélyére figyelmeztetett és mielőbbi békét sürgetett az orosz-ukrán háborúban Orbán Viktor miniszterelnök a Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek adott interjúban, amely közép-európai idő szerint szerda hajnalban jelent meg Carlsonnak az X közösségi oldalán. Beszélt arról is: meg kellene állapodni az oroszokkal egy új biztonsági architektúráról, hogy "biztonságot és szuverenitást biztosítsunk Ukrajnának", de nem NATO-tagságot.

"Nagyon veszélyes időket élünk. A harmadik világháború ott kopogtathat az ajtónkon" - mondta a magyar kormányfő a Tucker Carlsonnak adott interjújában, hozzáfűzve: ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

"Mindig ezt üzenem Amerikának is, például a NATO-csúcstalálkozón: legyenek óvatosak!"

Kifejtette: ha bármely nyugati ország katonát küldene a harcmezőre, az közvetlen háborút jelentene a Nyugat és Oroszország között, és akkor "rögtön benne találnánk magunkat egy harmadik világháborúban". Tehát ez most egy nagyon veszélyes pillanat - tette hozzá.

Orbán Viktor a béke mellett érvelve kiemelte: Ukrajna területén él egy jelentős, több mint 150 ezres magyar kisebbség.

"Magyar katonák halnak meg Ukrajnáért ukrán állampolgárokként. (...) a magyar nemzet, mi is naponta veszítünk el életeket" - mondta.

Kitért arra is: a NATO mint intézmény pontosan azt mondja, "amit mi mondunk"; tehát nincs részvétel, és "mindent meg kell tennünk a béke érdekében". Ugyanakkor a NATO azt is mondja, hogy a tagországok tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ukránok támogatása érdekében - fűzte hozzá, megjegyezve: ezért tisztázni kell, hogy ami jelenleg történik, vagyis az, hogy például az Egyesült Államok külpolitikája támogatja és finanszírozza az ukránokat, az

nem a NATO politikája, hanem az Egyesült Államoké;

ez nagy különbség.

Orbán Viktor megerősítette álláspontját, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden stratégiája, amely "valamilyen módon szét akarja zúzni az oroszokat", nem fog működni. Kifejtette: e stratégia szerint az ukrán katonák harcolnak, a NATO bizonyos tagországai pedig pénzzel finanszírozzák, és katonai eszközökkel támogatják ezt a harcot.

"Mi, magyarok a legelejétől kezdve egyértelművé tettük az álláspontunkat: ez rossz stratégia; és most, másfél évnyi háború után, egyértelmű, hogy ez rossz stratégia" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kijelentette: a harctéren végül a katonák száma fog számítani. És az oroszok ebben sokkal erősebbek, jóval többen, sokkal többen vannak, mint az ukránok - fűzte hozzá.

"Meg kell értenünk, hogy

nem tudjuk őket a jelenlegi módszerrel legyőzni. Lehetetlen.

Nem fogják meggyilkolni a vezetőjüket. Sosem fogják feladni. Egyben fogják tartani az országot és meg fogják védeni" - mondta Oroszországról, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnökről.

Orbán Viktor leszögezte: az egyetlen megoldás a béke.

Ha az Egyesült Államok békét szeretne, akkor már másnap reggel béke lenne. Ha nem jön pénz és felszerelés Nyugatról, különösen az Egyesült Államokból, akkor a háborúnak vége van - mondta a kormányfő, nyomatékosítva: "a megoldás az Önök kezében van"; csak az Egyesült Államok képes erre, senki más, az ukránok ezt nem tudják megoldani. Persze mindez az ukránokról szól, nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, be kell őket vonni, de az igazi tényező nem Ukrajna, hanem az Egyesült Államok akarata - hangsúlyozta a miniszterelnök.

"Hívjuk vissza Trumpot! Ez az egyetlen kiút"

- jelentette ki Orbán Viktor, összehasonlítva Joe Biden, valamint elődje és kihívója, Donald Trump külpolitikáját.

Az elmúlt néhány évtized legjobb külpolitikája volt az övé. Nem kezdett semmilyen új háborút. Jól kezelte az észak-koreaiakat és az oroszokat, még a kínaiakat is. Olyan politikát folytatott, mely a lehető legjobb volt a Közel-Kelet számára - fejtette ki Trumpról a magyar kormányfő.

Kijelentette azt is: ha ő lett volna az elnök abban a pillanatban, amikor az orosz támadás kezdődött, az oroszok nem tehették volna ezt meg.

"Tehát Trump az, aki megmentheti a nyugati világot, és talán az emberiséget is az egész Földön. Ez, ez az én személyes meggyőződésem."

Tucker Carlson azon felvetésére, miszerint "egyértelműnek tűnik, hogy a Biden-kormányzat felrobbantotta az Északi Áramlatot, vagy közvetlenül vagy közvetetten", Orbán Viktor emlékeztetett: amikor megtörtént, "mi terrorista támadásnak minősítettük". Ezt visszautasította Németország és a Nyugat.

Ez valójában a szuverenitás hiányának ékes bizonyítéka. De ez a németek dolga, "nem szeretném kritizálni őket" - mondta a miniszterelnök.

A Déli Áramlatról, amelyen Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a gáz Oroszországból, kijelentette: a szerb miniszterelnökkel és a szerb elnökkel együtt "egyértelművé tettük", hogy ha bárki ugyanazt tenné a déli folyosóval, mint amit az északival tettek, akkor azt háborús oknak vagy terrorista támadásnak "tekintenénk, és azonnal reagálnánk"; ezért jobb, ha nem próbálkoznak ezzel.

A miniszterelnök azt is kijelentette: a magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy túlélje a jelenlegi nehéz időszakot, és növekedjen is.

"Nem könnyű a helyzet, mivel sokkal könnyebb lenne együttműködni az Egyesült Államok kormányával. Sokkal szebbek a kilátások, ha jók a kapcsolatok, de ezek nélkül is megvagyunk, túl tudjuk élni ezt az időszakot, és nőni is tudunk." - fogalmazott.

Megemlítette, hogy miközben az amerikai kormány felmondta a Magyarország és az Egyesült Államok között meglévő, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, az Oroszország és az Egyesült Államok közötti egyezmény továbbra is életben van. Vagyis "bár NATO-tagok vagyunk és az Egyesült Államok szövetségesei, mégis rosszabbul bánnak velünk, mint az oroszokkal" - húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy a Biden-kormányzat az amerikai adófizetők dollárjait a legutóbbi választás során a magyar kormány elleni kampányra használta fel, Orbán Viktor kijelentette: "nagy összeget fizettek". Arra a felvetésre pedig, hogy "a legtöbb amerikai nem tud róla, hogy az általuk befizetett adódollárokat arra költötték, hogy Önöket legyőzzék Magyarországon", a miniszterelnök azt válaszolta: "Pontosan így van."

A kormányfő beszélt arról is, hogy a liberális szó eredetileg szabadságot jelentett.

"De jelenleg Európában a liberális szó azt jelenti, hogy a szabadság ellensége vagy, mert hegemonikus elvárásokat támasztasz a társadalommal szemben az emberrel kapcsolatos értékeket és koncepciót illetően is. Tehát a liberálisok ellenzik a szabadságot. "

Hozzátette: a magyar alkotmány a közösségre koncentrál, arra, hogy miként tartozik össze család, nemzet, Isten. Magyarországon a társadalom többsége ilyen emberekből tevődik össze, de ez a szemlélet "a nyugat-európai társadalmakban már teljesen kiment a divatból" - vélte.

"Magyarországon mi még mindig nagyon hazafiasak és keresztények vagyunk, és egyben elkötelezettek ezen értékek mellett. Nem ideológiai szinten, hanem napi szinten, a mindennapi életünkben" - mondta.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok még mindig a világ első számú nagyhatalma.

"Ha Önök valakit kritizálnak, akkor az embernek nagyon óvatosnak kell lennie azt illetően, hogy azt miként kezeli" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a jelenlegi demokrata kormányzat "rendszeresen ezt teszi" Magyarországgal. Ez azonban "nem Amerika hangja, hanem az Egyesült Államok kormányának hangja, nem minden amerikai ítéli meg úgy a helyzetet, mint a kormány" - szögezte le.

Kijelentette, hogy "a republikánusok sokkal közelebb állnak hozzánk az értékeket illetően", az előző elnök, Donald Trump "értékalapon Magyarország barátja, történelmileg és teljes szívvel".

A Trump ellen folyó jogi eljárásról szólva hangoztatta:

"Magyarországon elképzelhetetlen az, (...) hogy az igazságszolgáltatást a politikai ellenfeleikkel szemben használják fel".

Úgy vélte, "ha elindulunk ezen az úton, nincs esély a nemzet egyesítésére. Ha a nemzet nem egységes, akkor nem lehet nagy célokat kitűzni".

A politikai "versengés rendben van, de tisztességesnek kell lennie, jogilag megkérdőjelezhetetlennek. Ellenkező esetben az ember a hazáját, a hazája jövőjét áldozza fel a személyes sikerért, ami nem elfogadható, legalábbis Magyarországon nem" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×