eur:
391.25
usd:
366.38
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: NÚSZ Zrt.

Módosítaná az Építési és Közlekedési Minisztérium az útdíjak szabályait – a nap hírei

Magyarország érdeke, hogy az euró bevezetésének feltételeit mihamarabb teljesítse – jelentette ki a pénzügyminiszter. Holnapra a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat öt vármegyére. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Magyarország érdeke, hogy az euró bevezetésének feltételeit mihamarabb teljesítse – jelentette ki a pénzügyminiszter a Tranzit Fesztiválon. Varga Mihály elmondta: az első lépés a hiány és az államadósság további csökkentése, aminek érdekében a kormány a veszélyes nemzetközi környezetben is folytatja az egyensúlyi mutatók javítását. A miniszter szerint ugyanakkor nem célszerű abban reménykedni, hogy az euró bevezetése valamennyi gazdasági problémát megoldja. Az euró bevezetéséhez pontos céldátumot nem nevezett meg a tárcavezető.

A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter a tihanyi Tranzit fesztiválon. Nagy Márton kiemelte: a kormány igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben és próbálja orvosolni a hitelpiac nehézségeit. A miniszter elmondta: fogyasztás egy esztendő alatt 10 százalékkal esett vissza, kedvező szerinte azonban, hogy augusztusban már 16 százalék feletti reálbér-emelkedés várható.

Vissza kell térnie eredeti értékeihez az Európai Uniónak a Fidesz EP-képviselője szerint. Hidvéghi Balázs a Tranzit fesztiválon tartott vitán úgy vélte: az EU két út között választhat, vagy tiszteletben tartja az alapításakor lefektetett elveket és saját szabályait, vagy tovább halad egy doktriner, politika útján, ami globálisan gyengíti és együttműködéseit is veszélybe sodorja. Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője felidézte: 12 ezer 900 milliárd forint Magyarországnak szánt uniós támogatás van befagyasztva Brüsszelben, emiatt többek között számos oktatási-kutatási programból esik ki az ország és vele együtt több ezer diák, oktató és innovációs központ.

Módosítaná az Építési és Közlekedési Minisztérium az útdíjak szabályait – az erről szóló tervezet a kormány honlapján jelent meg. A hatásvizsgálatban úgy számol a minisztérium, hogy évente 150 milliárd forint pluszbevételt jelenthet a fizetős útszakaszok kibővítése. A tervezet szerint az M0-s autóút M1 és M5, valamint M4 és M3 közötti szakaszáért is fizetni kéne ezzel a teljes út díjköteles lesz. Az autóbuszokra viszont a jövőben nem kellene e-matricát venni, és átalakítanák a 3,5 tonna feletti teherautók útdíjainak szabályait is.

A vaddisznóállomány intenzív csökkentésével sikerült megállítani az afrikai sertéspestis terjedését – jelentette ki az agrárminiszter az országos vadásznapon. Nagy István kiemelte: meg kell akadályozni a sertéspestis behurcolását, védve ezzel a Dunántúl túlnyomó részének mentességét. A védekezésben a szaktárca továbbra is számít a vadászokra.

Holnapra a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat öt vármegyére. A veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnokban a napi középhőmérséklet a hét utolsó napján 29 Celsius fok felett alakul. Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye kivételével vasárnapra az ország többi részén másodfokú, azaz narancs színű figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt, ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Rendeletben kötelezte a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjait az orosz elnök, hogy írásban tegyenek hűségesküt az orosz államnak, miután egy repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Jevgenyij Prigozsin, a fegyveres alakulat vezetője. Vlagyimir Putyin tegnap írta alá a rendeletet, amely azonnali hatállyal érvénybe is lépett. A Kreml honlapján közzétett utasítás arra kötelezi mindazokat, akik a katonaság nevében munkát végeznek, hogy tegyenek hivatalos hűségesküt Oroszországnak.

Görögországban őrizetbe vettek két embert gyújtogatás miatt. Az országban több száz tűzoltó küzd az erdőkben keletkező lángokkal, amelyek már 21 ember haláláért felelősek. Az egyik gyanúsítottat Évián tartóztatták le, miután szándékosan felgyújtotta a kiszáradt avart a szigeten fekvő Kárisztosznál. A másik férfit a közép-görögországi Lárisza térségében tartóztatták le azzal a váddal, hogy szándékosan felgyújtotta a kiszáradt növényzetet.

A térségben pusztító erdőtüzek miatt elrendelte Hay River város teljes lakosságának evakuálását a kanadai Északnyugati Területek kormánya. A hatóságok a Nagy-Rabszolga-tó mellett fekvő 4 ezer fős kisváros minden lakosát felszólították, hogy menjen a helyi repülőtérre, és ott várja a további utasításokat. Figyelmeztették a helybélieket, hogy csak saját felelősségére maradhat bárki a városban, ahonnan a mentőszolgálatokat is evakuálják.

Négy ország négy űrhajósa indul el a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajójával. Az űrkapszula vasárnap éri el a Föld körüli pályán keringő állomást, ahol a NASA amerikai asztronautája mellett egy dán, egy japán és egy orosz űrhajós váltja le a március óta ott tartózkodókat. Az űrhajó indítását korábban egy nappal elhalasztották, hogy újból ellenőrizhessék az űrkapszula létfenntartó rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×