eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

ÉVOSZ: itt az ideje az állami támogatások fölélesztésének az építőiparban

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint az állami támogatások megújítására lenne szükség, mivel jelentősen, csaknem 20 százalékkal csökkent a lakásépítések száma Magyarországon 2023 első félévében. A kiadott építési engedélyek száma pedig még ennél is nagyobb mértékben, 39 százalékkal esett vissza.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége megkongatta a vészharangot a magyar építőipar rendelésállományának drámaian nagy mértékű csökkenése miatt.

Most egy 20 százalékos új építésű lakásszám csökkenés van a múlt évhez képest, amikor is 20.600 új lakás épült. A felújításoknál is jelentős csökkenés van. 250 ezer lakásfelújítással szemben, örülünk, ha egy 180 ezer ebben az évben meglesz - mondta el az InfoRádióban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke.

A szakmai szervezet vezetője arra is kitért, hogy a lakosság rendkívül árérzékennyé vált. Gyakorlatilag 25 százalékos inflációs áremelkedés volt azoknál az építőipari termékeknél, amelyekből a lakások felújítását el lehet végezni. Ez pedig nem tesz jót az építőipar megrendelésállományának.

Hitelt nem szívesen vesz föl a lakosság. Nem egészítik ki a megtakarításaikat mert két számjegyű, legjobb esetben is kilenc százalékos kamatláb mellett lehet csak kereskedelmi banki hitelhez jutni jelenleg. Drága a hitel, drága az anyag, ezért tehát a lakosság leginkább kivár - tette hozzá Koji László, aki elmondta azt is, hogy a jelenlegi kritikus helyzet miatt esedékes lenne az állami támogatások fölélesztése.

A szakmai szervezet vezetője közölte, hogy az erre vonatkozó tárgyalásokat szakmai körökben már el is kezdték, ami alapján a kormány egy ilyen lépést remélhetőleg akár már az ősz során megtehet.

Az ÉVOSZ elképzelése szerint

egy megfelelő mértékben államilag támogatott országos energiatakarékossági lakásfelújítási program sokat javíthatna a magyar építőipar jelenlegi állapotán.

A műszaki feladat függvényében 5 és 12 millió forint közötti nagyságrendben teljes értékű energiatakarékos felújításokat lehetne elvégezni. Hogyha a felújítás bekerülési költségének egyharmados nagyságrendjében vissza nem térítendő támogatást vagy kamattámogatást kapna az energiatakarékos felújítást végző megrendelünk, akkor az a költségvetés számára úgymond nullszaldós lenne, hiszen az összes bekerülési költség értékének az egyharmada visszamenne különböző adók, járulékok formájában a költségvetésbe amit vagy a kivitelezőnek, vagy a megrendelőnek kell fizetnie - mondta el az InfoRádiónak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×