eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kigördül a MÁV-Start megrendelésére készült első nagykapacitású KISS emeletes motorvonat a Dunakeszi Járműjavító gyártócsarnokából 2019. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megváltozhat a vasúti közlekedés Budapest közelében

A magyar kormány engedélyével vasúti rakodó terminál épül Dunakeszin, ahol az utasforgalmi létesítmények mellett egy aluljárót is felújítanak, valamint átalakítják és akadálymentesítik a peront.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint összesen 24 projekt elindításáról döntött a kormány júliusban. Az érintett beruházásoknál így megkezdődhetnek a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárások.

A tervekben ipari parkos beruházások is szerepelnek, amelyek keretében

Dunakeszin jövőre vasúti rakodó terminál épül.

Az előkészületekhez kapcsolódó közbeszerzési kiírás azonban még idén augusztusban nyilvánossá válhat – értesült a Világgazdaság.

A lap részletesen leírja, melyek ezek az előkészítő folyamatok, intézkedések. Ki kell dolgozni a Dunakeszi-Gyártelep megállóhely és az iparterület közötti vonalon érintett műtárgyak építéséhez, átépítéséhez, bontásához szükséges engedélyezési terveket, össze kell állítani a tenderdokumentációt és be kell szerezni az építési engedélyeket.

Még kijelölésre várnak az iparterület pontos helyei, valamint a vasúti kocsik rakodására alkalmas rakodóterületek is. Utóbbi helyen körüljárható vágányok is lesznek. A közeljövőben megtervezik a vasúti létesítményeket, az érintett közműkiváltásokat, a vasúti rakodót és a már üzemelő, valamint hozzá kapcsolódó ipari létesítmények közötti közúti kapcsolatokat.

Az előzetes tervek szerint Dunakeszi-Gyártelep megállóhelyen fordítóállomás is lesz, továbbá felújítják a Sólyom utcai aluljárót.

A megállóhelyen korszerűsítik és akadálymentesítik a peront, kijavítják az utasforgalmi létesítményeket, valamint új utastájékoztató rendszert építenek ki.

A lap azt írja, az említett 24 fejlesztésből 19 esetében már az idei harmadik negyedévben megindul a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárás. A projektek közül kiemelkedik az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ÉNYGÖ) Debrecen külterületén. Az ottani beruházás keretében fejlesztik a közúti infrastruktúrát. Két építési (Csigekert utcai csomópont, Vezér utcai kikötés) és három tervezési (Debrecen-Józsa Északi tehermentesítő út, 35.sz. főút négynyomúsítása, illetve a 33-35.sz. főúti csomópont fejlesztése) közbeszerzési eljárás indul el a 2023-as év harmadik negyedévében. Az ÉNYGÖ-beruházás miatt a vasúti infrastrukturális fejlesztések is nagy hangsúlyt kapnak.

A Zalaegerszeg–Zalaszentiván térségben konténerterminál valósul meg. Ehhez kapcsolódóan az ipari feltáró út és a 7328 jelű út keresztezésében körforgalom épül. A kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítása 2023 harmadik negyedévében várható.

Ugyancsak jelentős vasúti beruházás veszi majd kezdetét Nyíregyházán,

ahol az a cél, hogy az ipari park bővítéséhez kötöttpályás kapcsolat jöjjön létre a környezetbarát szállítás biztosítása érdekében az Északról a 113-as vasútvonal, Délről az M3 autópálya által határolt területen. A projektnél a nyíregyházi önkormányzat által készített közlekedési koncepciót veszik alapul, amely alapján a 113-as vasútvonal korrekciójával az ipari park és a módosított nyomvonal között alakítanák ki a vasúti rakodó terminált.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×