eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

Megkezdődtek a Paks II. Atomerőmű kivitelezési szakaszának munkálatai - a nap hírei

Ukrajna csak saját területén használhatja a Dánia és Hollandia által felajánlott amerikai F-16-os vadászgépeket. Csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos. Megkezdte a Paks II. Atomerőmű kivitelezési szakaszának munkálatait a Roszatom.

Megkezdte a Paks II. Atomerőmű kivitelezési szakaszának munkálatait a Roszatom. Ez azután vált lehetővé, hogy a magyar és az orosz fél múlt pénteken aláírta a két új blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: ezzel gyorsabban és egyszerűbben mehet majd az erőműépítés. Az orosz cégek már utasítást kaptak, hogy kezdjék meg az érintett berendezések gyártását. A második szakasz jelentős létszám-, gép- és eszközbővítést igényel.

Viszontlátogatásra hívta meg a magyar államfőt a katari emír. Novák Katalin azután közölte ezt, hogy a Sándor palotában fogadta Tamím bin Hamad ál-Száni sejket. A köztársasági elnök a Magyarország és Katar közötti együttműködési lehetőségekről tárgyalt. A katari emírrel Orbán Viktor kormányfő is találkozott a Parlament épületében.

Csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a tartósan magas hőmérséklet kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat.

A programokon nem változtattak, de a szurkolók érdekében számos rendkívüli intézkedést hoztak a hőségriasztás idejére a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői. Más tömegrendezvényekkel ellentétben a biztonságiak ezúttal nem kobozzák el a kulacsokat és a pet palackokat, így be lehet vinni folyadékot a lelátóra. A drukkereknek több mint 50 ezer legyezővel, ingyen vízosztással készülnek.

Ötven év után visszatér a lakásnyeremény a Szerencsejáték Zrt. és az OTP Csoport együttműködésében. A játék augusztus 28-án kezdődik, és 2024. március 3-ig tart a 110 millió forintos ingatlanért. Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: az értékes tárgyi nyereményeket - köztük az ingatlant - azok között sorsolják ki, akik rendelkeznek úgynevezett játékoskártyával. A lakásnyereménytől 15 százalékos forgalombővülést vár a Szerencsejáték Zrt.

Összesen 87 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra a jegybank. Az MNB vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztésképzési, illetve adatszolgáltatási hiányosságokat tárt fel. A nemzeti bank azt is hangsúlyozza: a problémák nem veszélyeztetik az MBH megbízható működését, ugyanakkor előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését.

A héten 8 vármegye 235 településén és a főváros 7 kerületében folytatódik a szúnyogirtás. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte: az elmúlt időszak áradásai után a következő napokban kifejlett szúnyogok elleni védekezés lesz, amelyet földi úton, a települések lakott részein végeznek.

Érdemi fellépést vár a győri városvezetéstől az ipari park szennyezése ellen az LMP helyi szervezete. Jenei Ferenc, a párt győri elnöke közölte: a civilek kezdeményezte mérések komoly szennyeződést találtak Győr ipari parki területénél a talajvízben, de a városvezetés nem tett lépéseket. Az LMP ezért petíciót indított, valamint azt követeli, hogy további szennyező létesítmény, például akkumulátorgyár ne épüljön a területen.

A határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú a magyar nyelvű oktatás biztosítása – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt ismertette: a Rákóczi Szövetség üzemeltetésében 38 új iskolabusz segíti a külhoni gyerekeket az erdélyi szórványban. Hozzátette: a Kárpát-medencében 1700 óvodában, 1243 általános iskolában, 259 középiskolában és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a diákok.

Jelentősen, mintegy 10 százalékkal emelkedett a gáz ára a vezető európai gáztőzsdén. A holland gáztőzsdén 1 megawattóra 44,6 euróba is került. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy az ár azzal együtt nőtt, hogy múlt pénteken már szinte teljesen megteltek az európai gáztárolók, jóval megelőzve az Európai Unióban kitűzött célt.

Ukrajna csak saját területén használhatja a Dánia és Hollandia által felajánlott amerikai F-16-os vadászgépeket - közölte a dán védelmi miniszter. A feltételek érvényesek az Ukrajnának adott harckocsikra és egyéb fegyverekre is. A koppenhágai orosz nagykövet elítélte a dán és a holland kormány bejelentését arról, hogy amerikai F-16-osokat adnak át Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy a lépés a háború eszkalálódásához vezet.

Csehország speciális programot dolgoz ki az ukrajnai menekültek önkéntes hazatérésének támogatására. A dokumentum szerint a cseh kormány átvállalná a hazajutás költségének egy részét. A tervezet rövidesen a kormány elé kerül, amely az elfogadás után a szükséges pénzügyi alapot is létrehozza.

Hajtóműhiba okozta a Luna-25 orosz holdszonda pusztulását. Jurij Boriszov, a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a hajtómű nem a tervezettnek megfelelően állt le, 84 másodperc helyett 127 másodpercig működött. Emiatt a szerkezet leszállás helyett belecsapódott a Hold felszínébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×