eur:
389.39
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Lynx KF41 harcjármű az átadási ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.
Nyitókép: A Lynx KF41 harcjármű az átadási ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Európa legkorszerűbb harckocsigyára épült meg Zalaegerszegen - a nap hírei

Az újbóli növekedés elérése mellett a munkahelyek megvédését és az infláció letörését nevezte a legfontosabb gazdasági céloknak a kormányfő. Elindulhat a valódi fizikai építkezés is a paksi bővítés kiviteli szerződésének módosításával.

Az újbóli növekedés elérése mellett a munkahelyek megvédését és az infláció letörését nevezte a legfontosabb gazdasági céloknak a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy vélte: az intézkedések folytatásával jövőre a tervezett 6 helyett 5 százalékra is csökkenhet az infláció. A miniszterelnök hozzátette: ha az infláció csökkenésével együtt a hitelkamatok is mérséklődnek, akkor a 3. vagy a 4. negyedévre már visszatérhet a megfelelő pályára a magyar gazdaság. Beszélt arról is, hogy elengedhetetlennek tartja a saját hadiipart az ütőképes hadsereg megteremtéséhez. Orbán Viktor úgy fogalmazott: ez azért fontos, mert Magyarországnak soha nem lesz annyi pénze, hogy megvásárolja a legmodernebb haditechnikát. Hozzátette: a hadsereg lényege, hogy ne egyenruhás munkavállalók, hanem harcosok legyenek a katonák.

Európa legkorszerűbb harckocsigyára épült meg Zalaegerszegen – mondta a német Rheinmetall vezetője az átadón. Armin Papperger úgy vélte: ez kimagasló védelmi képességeket ad Magyarországnak, amely része az európai légvédelmi kezdeményezésnek, és megvan a kapacitás arra, hogy itt légvédelmi fegyvereket és lőszereket is gyártsanak. Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: a harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van, vagyis a gyártás és a kutatás-fejlesztés egy helyen valósul meg.

Elindulhat a valódi fizikai építkezés is a paksi bővítés kiviteli szerződésének módosításával - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a beruházásról a pénzügyi és a kivitelezési szerződés rendelkezik, és az Oroszországra kivetett szankciók miatt mindkettő módosításra szorult. A szerződésmódosításokkal a paksi projekt előkészítési szakasza lezárult, és a beruházás átléphet a második, a valós fizikai építkezés szakaszába.

A GDP 8,6 százalékát tette ki az államháztartás finanszírozási igénye a második negyedévvel záródó egy éves időszakban - közölte a jegybank. Ezzel az összeg már a negyedik egymást követő alkalommal emelkedett. Az adatok szerint a második negyedévben 697 milliárd forint volt az államháztartás nettó finanszírozási igénye, ami a negyedéves GDP 3,8 százalékát tette ki.

Már csak a visegrádi országokban két számjegyű az infláció az Európai Unióban– derül ki az Eurostat friss adataiból. Magyarországon a júliusi 17 és fél százalékos mutató a legrosszabb adat az uniós tagországok között. A visegrádi országok közül Lengyelországban Szlovákiában és Csehországban valamivel 10 százalék felett alakult a pénzromlás mértéke. Az egy hónappal ezelőtti 6,4-ről 6,1 százalékosra lassult az Európai Unió inflációja. A friss adatok szerint júliusban a 27 tagállamból 23-ban már egy számjegyű az áremelkedés üteme.

Az európai gáztárolók töltöttsége meghaladta a fűtési szezon kezdetére előirányzott 90 százalékos szintet - közölte az Európai Bizottság. A tárolókban így összesen 93 milliárd köbméternyi földgáz áll rendelkezésre, amely a 27 uniós tagállam téli gázkeresletének közel harmadát teszi ki. Az Európai Bizottság nem közölte, hogy az egyes országok gáztárolóinak töltöttségi szintje hogyan viszonyul az éves fogyasztáshoz, amely az ellátásbiztonság szempontjából pontosabb képet ad.

Diplomáciai nagyüzemet is magával hoz a budapesti atlétikai világbajnokság - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: számos vezető köztük a szerb, a török, az azeri, a kirgiz, az üzbég, a türkmén elnök és a katari emír is Magyarországra látogat. A miniszter tudatta, hogy alapvetően az energiaellátás kérdései lesznek fókuszban.

A tankönyvek 70 százalékát már kiszállították, augusztus végéig pedig minden tankönyv eljut az oktatási intézményekbe - mondta az InfoRádiónak a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán elmondta: minden kerettantervhez legalább két tankönyvből választhatnak az iskolák. Az új tanév rendjéről szóló rendelet megjelenése a napokban várható.

2027-től évente kétszáz sportoló érkezhet magyarországi egyetemekre felsőoktatási ösztöndíjjal. Erről a kormány kötött megállapodást a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetséggel.

Társadalmi egyeztetésre bocsátják a 35 milliárd forint keretösszegű Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című pályázatot - jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban. A program célja, hogy növekedjen a szabadalmak és az új termékek száma, és szorosabbá váljon a cégek, az egyetemek és a kutatóintézetek együttműködése.

Ideje lenne leszokni egy káros szenvedélyről, a tűzijátékról - írta a környezet megóvását szorgalmazó bejegyzésében a főpolgármester a Facebook-oldalán. Karácsony Gergely szerint korszerű fénytechnikai eszközökkel környezet és egészségkárosítás nélkül is elérhető ugyanez a látvány. Hozzátette: óriási stresszt okoz a városban élő állatok számára a tűzijáték és ipari mennyiségű port, valamint egészségre veszélyes anyagokat juttat a levegőbe.

Több járatot indít a Szent István-napi rendezvények miatt a MÁV-Start. A társaság több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonattal, valamint KISS emeletes motorvonatokkal segíti az utasok közlekedését. A vasúttársaság felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes minél előbb megváltani a menetjegyeket, akár online is.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×