eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: BKK

Új módon lehet a jegyet érvényesíteni mostantól a BKK-járatokon

Még egyszerűbb lett a digitális jegyérvényesítés a BKK fejlesztésének köszönhetően: az NFC-funkció használatával mostantól csupán egy lépés a jegyek beolvasása a BudapestGO applikációval.

Élesedett az NFC-funkció a BudapestGO applikációban, így mostantól többféle digitális jegyérvényesítésre lesz lehetősége a közösségi közlekedés használóinak. Az új matricák a megszokott QR-kódot is tartalmazzák, így aki szeretné, az a jól ismert, kamerás beolvasással is elvégezheti az érvényesítést, vagy a bérlet beolvasását – közölte a BKK.

A társaság július végén kezdte kihelyezni a 30 ezer új kódmatricát a felszíni járművekre és az M4-es metró megállóinak bejáratához. Hamarosan minden járművön, pár hét múlva pedig valamennyi metróvonalon is elérhető lesz az új technológia használatához szükséges matrica.

A gyorsabb beolvasást biztosító matricán a QR-kód mellett egy kör alakú logó is látható „NFC” felirattal a közepén. Ehhez az ábrához kell odatartani az NFC-képes telefont a jegyérvényesítéshez, amely 4 lépéssel és 10 másodperccel gyorsabb az új technológiával. Az iOS és Android rendszert használó telefonok között, illetve egyes készüléktípusoknál lehetnek különbségek a jel érzékelésében a gyártók technológiai adottságai miatt.

A vonaljegyet és az időalapú jegyet minden felszálláskor érvényesíteni kell. A BudapestGO-ban megvásárolt jegyet automatikusan lehet érvényesíteni az új technológiával: felszállásnál elég feloldani a telefont, az NFC-matricához tartani, és megjelenik az animáció. Ezt a mozgó ábrát kell bemutatni a metróbejáratnál a BKK munkatársainak, vagy első ajtós felszállásnál a járművezetőnek.

A napijegyeket és a bérleteket csak jegyellenőrzés esetén kell felmutatni – a kód beolvasásával vagy az NFC-funkció használatával. Ezeket a termékeket nem kell külön érvényesíteni, hiszen a lejáratuk végéig érvényesek, addig korlátlanul lehet velük utazni. Ilyen esetben a mozgó ábra vagy a jegykód bemutatása csupán azt szolgálja, hogy beléptetésnél ellenőrizhessék a termék érvényességét.

Az NFC-technológia nem azonos az elektronikus jegyrendszerrel, tehát bankkártyával nem működik az NFC-matrica, csak a már megvásárolt digitális jegy vagy bérlet használatát könnyíti meg – egyelőre csak a BudapestGO app-pal. Akiknek nincs beállítva az automatikus frissítés, azoknak az új funkció aktiválásához frissíteniük kell az applikációt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×