eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Tihany és a Tihanyi Bencés Apátság látképe napfelkeltekor 2020. május 16-án. Előtérben a Belső-tó, háttérben a Balaton.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megszállják a külfödiek a Balatont, de nem nyaralni jönnek

Sok külföldi vásárol ingatlant a Balaton környékén, a vevők nagy része pedig német származású.

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. A polgármesterek szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet vonzza a külföldieket, sok külföldi még magyarul is elkezd tanulni – írja a sonline.hu.

Korábban az Infostarton írtunk arról, hogy egy spanyol lap szerint 25 százalékkal nőtt a Magyarországra költöző német nyugdíjasok száma. Ennek következtében pedig a Balaton és környéke mostanra a német nyugdíjasok új paradicsomává vált.

A Balatontól 8 kilométerre fekvő Szőlősgyörökön mintegy 600 ingatlan található. A házak több mint 10 százaléka külföldi, főként német tulajdonú. Klotz Péter a település polgármestere szerint olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban, még aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban.

"Az elmúlt években összesen öt német pár költözött hozzánk, legutóbb idén gyarapodtunk egy új családdal" – mondta Klotz Péter. Szerinte a németek jól beilleszkedtek a györöki közösségbe, aktívan részt vesznek minden programon, és érdekli őket a magyar kultúra. A polgármester hozzátette, több német nyugdíjassal is beszélt, akik elmondták, azért is választják Magyarországot, mert nem tudják elviselni a német migránspolitikát.

Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke szerint már évekkel ezelőtt "megjelentek" a németek a településen, és vásároltak épületet. A mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 külföldi tulajdonú. Lombár Gábor kiemelte, a legtöbb németeké, ezért is szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot. A német nyugdíjaknak emellett itthon nagyobb az értéke, még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton. "Természetesen örülünk annak, hogy hozzánk is jönnek külföldiek, azonban

személyes félelmem, hogy ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk"

– hangsúlyozta Balatonfenyves polgármestere.

Balatonbogláron is szívesen látott vendégek a németek. Mészáros Miklós, a város vezetője szerint a kedvezőbb ingatlanárak miatt a környék települései is vonzóak számukra. Balatonboglár szerencsés helyzetben van, mert a városban sok helyen beszélnek németül, ezért könnyen tudnak segíteni a külföldieknek.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×