eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Baromfihús Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalékról, a friss tejé 18 százalékról 5 százalékra csökkent január 1-jén.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Uniós fellépést sürgetnek a brazil baromfihús-importtal szemben a magyar szervezetek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács EU-s fellépést szorgalmaz a brazil baromfihús-importtal szemben. A terméktanács elnöke, Csorbai Attila azt mondta az InfoRádióban, hogy a Brazíliában megtermelt baromfihús állatjóléti, élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi szempontból sem felel meg maradéktalanul az európai sztenderdeknek, és mindezt tetézi a dél-amerikai országokban tomboló madárinfluenza-járvány kockázata.

Brazília a világ legnagyobb baromfihús exportőre, tavaly csak az Európai Unió tagországaiba 300 ezer tonna érkezett a szárnyasokból a latin-amerikai ország üzemeiből. Csorbai Attila elmondta: a brazil hatóságok eddig nem jelezték hivatalosan a magas patogenitású madárinfluenza vírusának megjelenését, pedig a környező országokban minden szezonban akadt néhány, járvány okozta megbetegedés.

Idén azonban Brazíliában már nagyon sok ilyen esetet kimutattak vadmadarakban, ami első stációnak tekinthető.

Nemrég pedig már háziasított baromfikat is érintett a fertőző megbetegedés.

A következő szint az lehet, amikor már árutermelésre szánt állományoknál is kimutatják a vírust. Ha utóbbi bekövetkezik, az a teljes világkereskedelmet megváltoztathatja.

Japánban nem vártak tovább a hivatalos brazil megerősítésre, és már megtiltották a baromfihús behozatalát a dél-amerikai államból. A brazilok erősen vitatták az intézkedés jogosságát. „Mérlegelve a kockázatokat, úgy gondoljuk, hasznos és célszerű lépés lenne, ha az Európai Unió is valamilyen lépést tenne ebben az ügyben” – jelentette ki a Baromfi Termék Tanács elnöke.

Az elmúlt időszakban az egész európai térségben komoly problémákat jelentett a madárinfluenza-járvány. Csorbai Attila elmondása szerint az európai országok jelenleg többé-kevésbé mentesek ettől a betegségtől, ugyanakkor figyelmeztetett, ha esetleg a vírus valamilyen fertőzött hússal bárhol bekerülne a kontinensre, akkor óriási gondokat okozhatna. A termelők is nagyon tartanak ettől.

Hozzátette, hogy a brazil baromfihús minőségileg és az előállítás szempontjából is aggályos termék, ezért kifejezetten kockázatosnak tartja az importálást.

A madárinfluenza-vírusról tudni érdemes, hogy az egyes baromfifajokon terjed, illetve már azt is kimutatták, hogy bizonyos emlősállatokon is megjelent,

az emberre azonban nem veszélyes.

Csorbai Attila jelezte, hogy a baromfiállományokat nézve a járvány nagyon súlyos elhullásokhoz vezethet és hasonló következményei lehetnek, mint amikor Magyarországon több milliós baromfiállományt kellett ezen vírus miatt elpusztítani.

„Ha egy fertőzött húsfajta bejut az Európai Unió területére, és adott esetben a fogyasztókon keresztül továbbterjed a baromfiállományokra, akkor újra megbetegedéseket okozhat a szárnyasok esetében, vagyis ez nem kizárólagosan magyar probléma, ez az egész európai közösség problémája” – jelentette ki a terméktanács elnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács azt kéri, hogy tisztázzák a helyzetet a brazil baromfihússal kapcsolatban. Csorbai Attila közölte: ha bebizonyosodik, hogy Brazíliában madárinfluenza-járvány van, akkor tilalommal kell élni, ami elmondása szerint azt vonja maga után, hogy nem szabad ilyen típusú hústermékeket beengedni az uniós tagországokba, mert azok veszélyeztetik a termelőket, valamint a termelés biztonságát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×