eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Súlyos járvány Horvátországban, lövöldözés kezdődik a határ közelében

Horvátországban a házisertés-állományban is megjelent az afrikai sertéspestis vírusa. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy egy olyan sáv kialakításán dolgoznak, amelyben nincsenek vaddisznók, hogy ne hurcolhassák be Magyarországra a kórokozót. Arról, hogy milyen intézkedések lesznek a határsávban, Pásztor Szabolcs országos főállatorvos beszélt az InfoRádióban.

Az afrikai sertéspestis először június végén jelent meg Horvátországban, idehaza akkor kaptak értesítést a szakemberek, állatorvosok az első esetekről, az elmúlt napokban pedig robbanásszerű terjedés volt tapasztalható.

A Nébih közleménye szerint rövid időn belül több mint 150 "kitörést" regisztráltak. A járvány nagyrészt Horvátország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéit érinti, de vaddisznókból már az ország nyugati megyéiben is kimutatták a betegséget.

Nagy István agrárminiszter kedden, Brüsszelben bejelentette, hogy Magyarország olyan hatósági intézkedéseken dolgozik, amelyek csökkentik az afrikai sertéspestis elterjedésének esélyét. A magyar tárcavezető figyelmeztetett: az eset komoly gazdasági fenyegetettséget jelent Magyarország számára is, hiszen épp a határ közelében jelent meg a vírus.

Nagy a veszély, ugyanis a turisztikai főszezon alatt tízezrek érkeznek haza Horvátországból, és behurcolhatják az afrikai sertéspestis vírusát,

Nagy István szerint emiatt nem lehet halogatni a megfelelő fellépéseket.

Pásztor Szabolcs egyetért a miniszterrel abban, hogy indokolttá vált a magyarországi intézkedések szigorítása.

„Ennek egyik elemeként a Horvátországgal határos területeken a vaddisznóállomány fokozott gyérítését tervezzük. Ezeken a területeken – mint ahogy az egész országban – vaddisznóállomány-csökkentési program zajlik jelenleg is” – mondta az országos főállatorvos.

A program fokozását elrendelik az érintett határsávon, együttműködve a vadászati hatósággal.

A gyérítést a horvát illetékes hatóságokkal egyeztetve, koordinált módon tervezik megvalósítani. A már említett nyaralások, utazások miatt a jelenlegi időszakban nagyon intenzív a határforgalom, ezért más óvintézkedések is szükségesek annak érdekében, hogy ne terjedhessen el a vírus.

Pásztor Szabolcs – mint ahogy a Nébih is – minden utazónak felhívta a figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek, hogy lehetőség szerint

ne hozzanak be az országba különböző sertéskészítményeket tartalmazó élelmiszert,

valamint ügyeljenek arra is, hogy csak olyan hulladékgyűjtőbe dobják ki a szemetet, amely vaddisznóktól elzárt helyen található.

A Nébih tájékoztatása szerint a betegség Horvátországból történő továbbterjedésének megakadályozása elsősorban a horvát hatóságok feladata, az általuk elrendelt intézkedéseket minden nyaralónak, utazónak be kell tartania.

A vaddisznók gyérítése egy olyan határsávban zajlik, ahol nagy kiterjedésű erdő és folyó is van, azonban Pásztor Szabolcs elmondása szerint ezzel együtt is „a cél egy nagyon nagy mértékű ritkítás, azt ugyanakkor nyilván nem lehet garantálni, hogy egyetlen állat sem lesz azon a területen”.

Kérdés, hogy a mostani intézkedésekkel, mennyire redukálható annak az esélye, hogy a vírus megjelenjen Magyarországon.

„A természetes terjedést lehet ezzel gátolni, jelen pillanatban három vadesetről tudunk Horvátországban, a vadállományban regisztrált esetek körülbelül 100 kilométerre vannak a magyar határtól“

– nyilatkozta az InfoRádiónak Pásztor Szabolcs.

A betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes. Fontos azonban, hogy sertésből készült húskészítményekkel, azokat tartalmazó élelmiszerekkel könnyen továbbadható a fertőzés az erre fogékony fajoknak. Emiatt a Nébih szintén arra kéri az utazókat, hogy sertés eredetű húskészítményt ne hozzanak haza Magyarországra.

Az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt eddig sikerült megvédeni a betegségtől és a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme. Az utazók, kirándulók maguk is Magyarország állatállományának védelmét szolgálják, ha ügyelnek a fentiekre – áll a Nébih közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×