eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ungár Péter, az LMP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Ungár Péter: ami most a messze a legfontosabb, az a bérharc

Az LMP politikusa szerint a pedagógus és a szociális bértábla olyan alacsony fizetéseket jelent, amivel nem lehet fenntartani ezeket az állami rendszereket.

A kémiatanári szakot választók alacsony száma az LMP társelnöke szerint megerősíti, hogy helyes volt az a korábbi megállapítása, ami szerint a tanárok helyzetének a javítása érdekében a bérek emelése a legfontosabb. Ungár Péter egy Facebook-bejegyzésben reagált arra a hírre, hogy idén összesen tíz ember ment a magyar felsőoktatásban kémiatanár szakra – vette észre a 24.hu.

„Korábban, amikor a kordonbontás és az oktatás kapcsolatánál azt mondtam, hogy a pedagógusok bérharca folyik, sok kritikát kaptam, hogy több gond van oktatással, mint a tanárok bére. Hogy nem jó bérharcra szűkíteni az oktatás ügyét. Ugyanez a kritika ért a szociális területtel kapcsolatban is, miért az ott dolgozók bérével foglalkozom monomániásan. Kétségtelen tény, hogy mind az oktatás, mind a szociális szféra több problémával küzd, ezek közül a dolgozók bérhelyzete csak az egyik. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ami most a messze a legfontosabb, az a bérharc” – írta bejegyzésében Ungár Péter.

Szerinte most a politika feladata megmutatni, hogy mi a legsúlyosabb baj. „Persze, nem lesz jó oktatás automatikusan a bérkérdés rendezésétől, de anélkül biztos nem lesz. Nem csak az ott dolgozók fizetése a probléma a szociális rendszerben, de amíg ilyen tragikus az ott dolgozók fizetése, addig semmilyen más problémát nem tudunk megoldani” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az LMP társelnöke arra is felhívja a figyelmet, hogy szerinte hiába készítenek egy tökéletes alaptantervet, hiába lesz egy komplex idősügyi program, hiába találják meg az egyensúlyt a tárgyi tudás és a munkaerőpiaci elvárások között, annyira súlyos az állami szektorban a bérválság, hogy hiába oldanánk meg bármi mást, amíg ilyenek maradnak a bérek, tragikus marad az oktatás és tragikus marad a szociális szféra. Ugyanis mindkettőben egyre kevesebb ember fog dolgozni.

„A pedagógus és a szociális bértábla olyan alacsony fizetéseket jelent, amivel nem lehet fenntartani ezeket az állami rendszereket. Amíg ez így van, addig ez kell, hogy a prioritásunk legyen. A többi ugyanis megoldhatatlan ilyen bérszínvonal mellett” – olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×