Az ország 11 megyéjéből 85 pékség indult a Magyar Pékszövetség idei megmérettetésén, amelynek célja, hogy a pékmesterek versengése folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart – ismertette a verseny küldetését Septe József, a szövetség elnöke.
Mint mondta, a cél, hogy jó minőségi termékből, egészséges alapanyagokból készítsenek egészséges termékeket, és hogy minden pékmester a kreativitását, tudását, szaktudását tegye bele a termékek fejlesztésébe. "Az egész lényege, hogy a vásárlók részére is minél kreatívabb, minél fejlettebb, és minél érdekesebb, egészségesebb termékeket tudjunk kifejleszteni" – fogalmazott.
A Szent István napi kenyér kategóriában egy dunabogdányi pékség kenyerét ítélte a legjobbnak a zsűri.
A győztes kenyér durumlisztből készült, vadkovászos technológiával.
Az Innovatív kategóriának balmazújvárosi nyertese lett. "Az Aranymetszés nevezetű kenyerükkel nyertek, amely magában hordozza az arányosságot, amit a természetben, építészetben és a művészetben is megtalálnak az emberek. A terméket kovászolással, négyféle liszttel, és édes nedűben áztatott dióval készült alapanyagokból készítették. az aranymetszés arányainak megfelelően" – mondta el a Magyar Pékszövetség elnöke.
Elsőként osztottak a Sétáló sütemény kategóriában, ezt egy biharkeresztesi Pékség vehette át Málnás-pisztáciás pékfagylalt nevű különlegességéért. A kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség, idén augusztus 18-a és 20-a között a Várkert Bazárnál.