eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A drónnal készült képen a debreceni Nagyerdő parkerdei része 2023. május 10-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Zsugorodhat a debreceni akkugyár

Környezetvédelmi aggályok miatt korábban komoly felzúdulást keltett a debreceniek körében az üzem megépítése.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójaként ismert CATL kínai cég debreceni gyárterületének csökkentését tervezi – szúrta ki a magyarvasut.hu a CGTN kínai hírportálon. A cég a kormányzat által február 13-án kiadott környezetvédelmi engedély módosítását kérte, mert az eredeti engedélyben szereplő gyárterület nagyságának csökkentését tervezik, ezáltal csökkentve az akkumulátorgyártás szennyezési körét.

A módosítási kérelemről 60 napon belül dönt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal.

A kínai cég a projekt alapterületét 277 ezer négyzetméterről 240 ezerre kívánja csökkenteni, miközben a gyár területe közel 13 százalékkal kisebb lesz az eredeti tervben szereplőnél.

Tavaly ősszel a magyar kormány bejelentette, hogy a CATL-é az ország történetének legnagyobb beruházása: értéke elérheti a 7,9 milliárd eurót, és 9000 munkahelyet teremthet. Az üzem komoly felzúdulást keltett a debreceniek körében a környezetvédelmi aggályok miatt, de ennek köszönhetően idén februárban a projekt nagyon szigorú feltételek mellett kapott környezetvédelmi engedélyt.

A World Wide Fund for Nature (WWF) és a Greenpeace, két globális zöld szervezet korábban nyilvánosan támogatta a projektet, mondván, az országok profitálhatnak a beruházásokból, amíg nem károsítják a környezetet. Eközben a debreceni bíróság ismét arról fog dönteni, hogy környezetvédelmi okokból leállítja-e a debreceni kínai akkumulátorgyár építését. Az elmúlt időszakban számos más akkumulátor-üzem építését jelentette be a kormány, legutóbb a Sunwoda Electronics gyáráról derült ki, hogy Nyíregyházán lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×