eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Adult and children hands holding paper family cutout, family home, foster care, homeless charity support concept, family mental health, international day of families
Nyitókép: ThitareeSarmkasat/Getty Images

Figyelje a számláját, egymillió család kap pénzt az államtól

A napokban érkezik az augusztus havi családi pótlék.

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermekek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az úgynevezett nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás, azaz a családi pótlék formájában. Erre a fajta ellátásra a gyakorlatban mindenki jogosult, aki gyermeket nevel. Az igénylő lehet a vér szerinti szülő, a nevelőszülő, a gyám, vagy akár az a személy is, akihez a gyermeket átmenetileg helyezték.

A családi pótlék utalásánál tudni érdemes, hogy az államkincstár utalása után a banki jóváírása általában egy napot kell várni. Ha postai kifizetést kértünk, akkor a családi pótlék összegére akár 3-5 napot is várhatunk.

Augusztusban az államkincstár augusztus 2-án, kedden kezdi az utalást, azaz reálisan szerdán már a számlán lesz a pénz.

A juttatást fő szabály szerint havonta utalja az államkincstár, a szeptemberit azonban az iskolakezdés előtt már augusztus végén, illetve a decemberit is várhatóan korábbi időpontban. Előbbi értelmében tehát augusztus 25., pénteken is várható utalás.

A nevelési támogatás a kisgyermekek, a bölcsődébe, óvodába járok után jár, míg az iskoláztatási támogatás a tanköteles korba tartozó, azaz általános iskolás és középiskolás gyerekek után fizeti az állam. A családi pótlék mértéke:

  • egy gyermeket nevelő család: 12 200 forint;
  • egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő: 13 700 forint;
  • két gyermeket nevelő család: gyermekenként 13 300, összesen 26 600 forint;
  • két gyermeket nevelő egyedülálló szülő: gyermekenként 14 800, összesen 29 600 forint;
  • három vagy több gyermeket nevelő család: gyermekenként 16 ezer, minimum 48 ezer forint;
  • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő: gyermekenként 17 ezer, minimum 51 ezer forint.

A családi pótlékot 2023-ban háromféleképpen igényelhetjük: személyesen, online és postai úton. Ha online szeretnénk igényelni, akkor azt a Magyar Államkincstár aloldalán tehetjük meg a "Kérelem családi pótlék megállapítására" nyomtatvány címszó alatt.

Régóta változatlan

A Pénzcentrum felhívja a figyelmet, hogy a KSH friss adatai alapján a családi pótlék egy családra jutó havi átlagos összege 23 769 forint volt 2022-ben. Ez az összeg szinte forintra pontosan megegyezik a korábbi évek adataival: a támogatás átlagos összege 2021-ben például 23 753, 2020-ban pedig 23 676 forint volt. A támogatási forma egy családra jutó havi átlagos összege másfél évtizede nem változott érdemben, az 2007 óta 23-24 ezer forint körül mozog.

A KSH friss adataiból az is kiderül, hogy 2022-ben az összeg stagnálása mellett a családi pótlékban részesülők havi átlagos száma is stagnált, legalábbis a 2021-es évhez viszonyítva. A tavalyi évben még havonta átlagosan 1 069 578 család részesült a családi pótlékból, ami átlagosan havi 1 749 356 részesülő gyereket jelentett; ezzel szemben 2021-ben a részesülő családok havi átlagos száma 1 071 712 volt, ami átlagosan 1 749 432 gyereket jelentett havonta – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×