eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Akkora a sofőrhiány, hogy már külföldről is toboroznak buszvezetőket Magyarországon

Egyre több gondot okoz, hogy kevés buszsofőr dolgozik Magyarországon. Már külföldről is toboroznak járművezetőket, a BKV pedig félmillió forintot is hajlandó fizetni annak, aki nyár végéig jelentkezik és fél év múlva még mindig a közlekedési vállalat alkalmazásában áll.

Időről időre problémát okoz, hogy a közlekedési társaságoknál kevés a buszsofőr. Most is elég rossz a helyzet, és ez gondot jelent a dolgozóink számára, mert a leterheltségük folyamatosan nő – mondta el Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban.

Az érdekvédő úgy véli, hogy jelentős mértékben hozzájárul a magyarországi rossz létszámhelyzethez a külföld elszívó ereje, mivel a buszvezetők ma lényegesen több pénzért tudnak dolgozni Nyugat-Európában és főleg a skandináv országokban. "A létszámhiány egyik kiváltó oka az, hogy a bérek alacsonyak, illetve a gazdasági helyzet miatt jelentős reálbércsökkenés történt" – hangsúlyozta Naszályi Gábor.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint azonban nemcsak az a gond, hogy a magyar dolgozók a leterheltségük miatt az erejük végén járnak, hanem az is, hogy a cégek eközben sok helyen külföldi vezetőkkel próbálják feltölteni a hiányzó létszámot. Mindezt pedig úgy teszik, hogy tisztában vannak azzal: a járművezetőknek kellene tudniuk kommunikálni az utasokkal, azaz tudniuk kellene magyarul.

A buszsofőrök hiánya Budapesten akkora gondot okoz, hogy a BKV a nyár végéig fél-félmillió forint belépési bónuszt ad az új sofőröknek és az őket ajánló dolgozóknak is, ha fél év múlva még mindketten a cég alkalmazottai.

"Ez csak egy kvázi belépési összeg. Amikor elvégzi valaki a képzést, ami egyébként több hónapos, akkor közben is kap munkabért, illetve a különböző tanulói és járművezetői státuszokban is vannak »sikerdíjak«. Ha pedig valaki eredményesen veszi a különböző akadályokat a képzésben, akkor még 150 ezer forintos bónusz jár az egyes képzési fokozatok végeztével" – mondta Szedlmajer László, a BKV autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban.

A belépési bónusz kifizetése mellett a BKV azzal is igyekszik megkönnyíteni a jövőbeni buszvezetők döntését, hogy ősztől a jelenlegi C helyett már B típusú, vagyis a csak személyautó vezetésére jogosító vezetői engedéllyel is lehet buszvezetői képzésre jelentkezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×