eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Pedagóguslétszám: 2000 plusz, 5000 mínusz

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a nyugdíjba vonuló és a pályaelhagyó pedagógusok egyre növekvő számát már egyre kevésbé képes ellensúlyozni a pályakezdő tanárok munkába állása.

Kevesebb mint kétezer friss diplomás, fiatal pedagógus állt munkába az elmúlt tanévben, miközben a nyugdíjba menők száma az ötezret is meghaladhatja idén – írja a Népszava.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján összesen 1884 volt az újonnan belépő pedagógusok száma a köznevelésben a 2022/2023-as tanévben. A lap szerint azonban ugyanekkor a pályára lépők száma viszont csak töredéke volt azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést. A felvi.hu adatai szerint ugyanis 2017-ben az általános felvételi eljárásban összesen 18 183-an jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 9091 hallgatót vettek fel. Vagyis a jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus.

A napilap által megszólaltatott Nahalka István oktatáskutató szerint a hivatásukat az elmúlt tanévben elkezdő pedagógusok száma nagyon alacsony. Ilyen kevés pályakezdővel nem lehet pótolni a pályaelhagyókat és a nyugdíjba vonulókat sem.

A nyugdíjba vonuló tanárok számára vonatkozóan a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy a Köznevelési Információs Rendszer adatai alapján az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Totyik Tamás azt is elmondta, hogy ebbe a számba beletartoznak a szaktantárgyakat oktatók, a gyógypedagógusok, az óvodapedagógusok és az alsós tanítók is, ugyanakkor nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba, vagyis a tényleges nyugdíjba vonulók száma az ötezret is meghaladja majd. A PSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, ugyanezen adatok alapján jövőre 5433 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×