eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: NATO

A NATO tovább támogatja Ukrajnát - a nap hírei

Magyarországnak fontos szerepe van a NATO újonnan elfogadott elrettentési és védelmi terveiben. Háromnapos, rendkívüli kormányülést hívhatnak össze a héten.

Ukrajna további támogatását ígérte a háború lezárása érdekében a NATO főtitkára a tagországok csúcstalálkozója után. Jens Stoltenberg azt is megismételte: Ukrajna akkor fog csatlakozni a szövetséghez, amikor az ehhez szükséges feltételek teljesülnek, ütemtervet azonban továbbra sem közölt. A kétnapos vilniusi rendezvényen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott: a NATO-csúcs jó eredményeket hozott, noha még jobb lett volna, ha Kijev meghívást kap a katonai szövetségtől. Elismerte ugyanakkor annak jelentőségét, hogy Ukrajna előtt a tagsági akcióterv végrehajtása nélkül nyílt meg a csatlakozáshoz vezető út. A csúcstalálkozón a G7 csoport közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy lehetővé teszi Ukrajna hosszú távú védelmi támogatását két- és többoldalú megállapodások alapján.

Magyarországnak fontos szerepe van a NATO újonnan elfogadott elrettentési és védelmi terveiben – jelentette ki a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán megjelent videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint Magyarország álláspontja fedésben van a NATO álláspontjával az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miszerint el kell kerülni annak eszkalációját.

Háromnapos, rendkívüli kormányülést hívhatnak össze a héten – írta kormányzati forrásokra hivatkozva az atv.hu. A tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezen a kormányülésen számol be a NATO-csúcson történtekről, a svéd NATO-csatlakozási folyamat eredményeiről, valamint az ukrajnai háború értékeléséről is.

Közösen vizsgálja felül a KRESZ-t az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Belügyminisztérium az Árpád hídi gázolás után. Az építési és közlekedési miniszter azt is közölte: a B kategóriás jogosítvány megszerzését is szigorítanák. Lázár János a július elsején történt tragédiát gyilkosságnak nevezte, amelyben egy vétlen kerékpáros életét vesztette. A tárcavezető szerint a közlekedési jogszabályok módosítására azért van szükség, mert nem adnak választ az elmúlt húsz évben megváltozott közlekedési rendre.

Jogszerűen, a taxirendelet előírásainak megfelelően járt el a BKK, amikor előzetes jóváhagyást adott a Bolt Taxi számára. A Budapesti Közlekedési Központ ezzel cáfolta a sajtóban megjelent híreket. Azt is hangsúlyozta: a tevékenységi engedélyt csak a Közlekedési Hatóság adhatja ki és vonhatja vissza. Előzetesen az Országos Taxis Szövetség a fővárosi önkormányzatnak küldött beadványában sérelmezte a Bolt védjegyhasználati gyakorlatát, és kérte, hogy a BKK semmisítse meg a 2021-ben megadott engedélyeket.

Már több mint félmillió egyedi felhasználó töltötte le a július elsején indult online árfigyelő oldalt- közölte a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra megismételte: a szolgáltatás célja az infláció letörése. A kormányszóvivő Budaörsön, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével, közösen tartott tájékoztatón elmondta: az oldalon 1200 bolt termékeit lehet megtalálni több mint 60 termékkategóriából, az átlátható és összehasonlítható árakat napi szinten frissítik.

Országszerte fennakadás nélkül zajlik az aratás. Az agrárminiszter közösségi oldalán közölte: csaknem 1,8 millió hektáron zajlanak a nyári betakarítási munkálatok, az őszi vetésterületek nagysága átlag feletti a mostani gazdálkodási évben. Nagy István hangsúlyozta: a termés országos mennyisége és átlaghozama az előzetes várakozásoknál kisebbnek ígérkezik, de lényegesen jobb a tavalyi, történelmi aszályos esztendőnél.

A megszokott kajszi-termésmennyiségnek csupán a negyede kerülhet idén piacra. A szakmai szervezetek közölték, hogy jelentős kárt okozott a hazai kajsziültetvényekben a tavaszi lehűlés, ebben az évben mindössze 7-8 ezer tonna kajszit takaríthatnak be a termelők. Pedig az éves átlagtermésnek akár a duplája is értékesíthető lenne.

Kevesebb meggy lesz az idén, de kimagaslóan jó a minősége – mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Feldman Zsolt a meggy belföldi népszerűsítéséről szóló fogyasztásösztönző kampány tájékoztatóján, az EFOTT fesztivál területén arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat.

Elkezdődött az EFOTT. Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója szombatig tart és idén is a Velencei-tó partján rendezik, ahol 6 színpadon több mint 100 fellépőt várnak. A fesztivál házigazdája idén a Pannon Egyetem lesz, amelynek székhelye, Veszprém az idén Európa Kulturális Fővárosa.

Megugrottak a szállásfoglalások és növekedett az egynapos látogatások száma is a Balatonnál. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján az első júliusi hétvégéhez képest a szálláshelyek vendégforgalma a második hétvégére 7 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb úti cél Siófok volt, amit Balatonfüred követett, de sokan utaztak Hévízre, Balatonlellére és Zamárdiba is.

Elhunyt Milan Kundera. A cseh születésű regényíró, drámaíró jelentős szerepet vállalt az 1968-as prágai tavasz eseményeiben, 1975-ben Franciaországba emigrált, ahol a rennes-i egyetem vendégprofesszora lett. 1993-tól már csak francia nyelven publikált. A lét elviselhetetlen könnyűsége szerzője cseh és francia kettős állampolgár volt, Párizsban halt meg, hosszú betegség után. Milan Kundera 94 éves volt.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×