eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az orosz nemzeti bírói kongresszus ülésén Moszkvában 2022. november 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Valerij Sarifulin

Meghiúsítottak egy Putyin elleni merényletkísérletet – a nap hírei

Júliustól újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére. Erősíteni kell saját védvonalainkat és rendvédelmi szerveinket – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. Az InfoRádió szombati hírei.

Júliustól újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére – közölte a Belügyminisztérium a Semmelweis-nap alkalmából. Az ápolói béremelés csaknem 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Hangsúlyozták: a júliustól 18 százalékkal emelkedő ápolói bérekhez hasonlóan az egészségügyben dolgozók bére átlagosan ugyanilyen mértékben nő.

Számos változás lépett életbe július 1-jétől. Szigorodnak a hiteligénylés feltételei, emelkedik a diákhitel kamata, csaknem megduplázódik a kamatjövedelmek adója, ugyanakkor harmadára, ezer forintra csökken az alapszámla díja, és lehetővé válik az ingyenes bolti készpénzfelvétel. Mostantól a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a 13 százalékos szociális hozzájárulást is meg kell fizetni a megtakarítások, befektetések kamatjövedelmeire. Változik a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata, 4,99 százalékról 7,99 százalékra, ami december 31-ig lesz érvényes.

Július 1-jétől megújul a magyarországi hulladékgazdálkodás. Az állam helyett a Mol cége veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a lakosságtól, az intézményektől és a gazdálkodó szervezetektől származó hulladékot. Az új koncessziós rendszerben változatlanok maradnak a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak és javul a szolgáltatás minősége.

Olcsóbban juthat villamos energiához a feldolgozóiparban működő, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással foglalkozó mintegy 5 ezer cég, miután július 1-jén életbe lép az áramár-plafon. Az érintettek megawattóránként legfeljebb nettó 200 euróért kapják az áramot.

A Demokratikus Koalíció szerint a PB-gázpalackok hatósági árának eltörlése az Orbán-kormány újabb, minden eddiginél kegyetlenebb megszorítása. Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter tájékoztatóján közölte: ez az alacsony jövedelmű családokat és a kisnyugdíjasokat sújtja. A DK-s politikus elmondta: a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén kihúzták a fideszes törvényjavaslatból azt a részt, amely szerint állami ellenőrzésekkel akadályozták volna meg a gázpalackok árának emelését.

Olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek, az erősek megmaradnak, ezért erősíteni kell saját védvonalainkat és rendvédelmi szerveinket – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten. A kormányfő a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészettudományi karának tisztavató ünnepségén kiemelte: olyan időket élünk, amikor a világ alapjaiban reng, a háború Magyarország szomszédságában zajlik, és közben délről migránsok ezrei ostromolják határainkat. Hangsúlyozta: szükség van erős országra, erős kormányra, erős gazdaságra, erős hadseregre és nem utolsósorban erős rendvédelmi szervekre.

Az orosz titkosszolgálat meghiúsított egy Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérletet – írja a The Mirror az orosz szövetségi biztonsági szolgálatra (FSZB) hivatkozva. A merényletkísérlethez sajtóinformációk szerint robbanóanyagot helyeztek volna el egy moszkvai híd alatt, amelyen Putyin autókonvoja áthaladt volna.

Nyílt levélben szólította fel a baloldali magyar EP-képviselőket Deutsch Tamás, hogy nyilatkozzanak arról: a 2024-es európai parlamenti választási kampányban nem fogadnak el külföldről támogatást. A fideszes európai parlamenti képviselő azt írta: a magyar baloldal korábbi választási kampányát törvénytelenül finanszírozták Amerikából, bizonyosságot nyert, hogy mintegy 4 milliárd forintnyi támogatás érkezett több baloldali szervezethez.

A kínai kapcsolatok megszakítása öngyilkosság lenne az európai gazdaság részéről – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megosztott videóban. Szijjártó Péter a kínai Tiencsinben rendezett Világgazdasági Fórumon készült, CNBC-nek adott interjúban rámutatott: 865 milliárd eurós kereskedelmi forgalom van Kína és az Európai Unió között éves szinten, vagyis ezt a kapcsolatot nem lehetne megszakítani az európai gazdaság tönkretétele nélkül. A Magyarországra érkező kínai beruházásokról a külügyminiszter azt mondta, azok azért jönnek ide, mert a német autógyártók jelen vannak az országban.

Franciaországban csaknem ezer embert vettek őrizetbe az éjszaka a 4. napja tartó zavargásokban. A rendbontások annak ellenére folytatódtak, hogy a francia kormány 45 ezer rendőrt vezényelt Párizs és több francia nagyváros utcáira, hogy megfékezzék gyújtogatásokat és a boltok fosztogatását. A francia belügyminiszter közölte: az éjszakai letartóztatások száma péntek éjjel volt a legmagasabb, a gyújtogatások, a kiégett gépkocsik és a megtámadott rendőr-kapitányságok száma alacsonyabb volt, mint előző éjjel.

Több mint 100 ezer fegyvert és robbanóeszközt adtak le Szerbiában a kormány felhívására. Ezek között voltak engedéllyel és engedély nélkül tartott fegyverek is. Az amnesztiát annak hatására hirdette meg a szerb kormány, hogy május elején 2 ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 18 halálos áldozata és 19 sebesültje volt.

Két orosz hadihajót észleltek Tajvan és a japán Okinava-szigetek közelében az elmúlt 4 napban – közölte a japán védelmi minisztérium. A tajvani védelmi tárca még kedden azt közölte: 2 orosz fregattot láttak a sziget keleti partjainál, válaszul repülőgépet és hajókat küldtek az ellenőrzésükre. Az Interfax orosz hírügynökség korábban közölte: az orosz csendes-óceáni flotta több hajója is, a Filippínó-tenger déli részén hajt végre tengeri manővereket.

Horvátországban szombattól életbe lépett a részleges boltzár, ebben a legtöbb üzlet évente legfeljebb 16 vasárnapon lehet nyitva. A kereskedők maguk dönthetik el, hogy melyik vasárnapokat választják ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×