eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én. Tovább folytatódik a mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Emberéletekbe kerülhetnek a hiányzó házszámok

Az önkormányzati törvény szerint a tulajdonosoknak minden épületen kötelességük feltüntetni a házszámot. Ennek ellenére ez minden hetedik ingatlanról hiányzik. A problémára most az Országos Mentőszolgálat hívta fel a figyelmet, hiszen emberéletekbe kerülhet, ha a mentők nem találják meg gyorsan a címet.

Sokszor még az utcanévtábla is hiányzik, nemhogy a házszám. A GPS ugyan hasznos, de nem mindig pontos – hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat szóvivője. – Ha mondjuk több ház egy közös címen található, rengeteg időbe telhet, amíg a riasztott mentők bolyongva keresgélik, hogy melyik lépcsőházba is menjenek be – mutatott rá Győrfi Pál.

Ráadásul sok helyen nemcsak a házszám, hanem a lépcsőház betűjelzése is hiányzik. „És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha megvan az épület, akkor vajon hogyan fogunk oda bejutni, vagyis a kapucsengőn szerepel-e bármilyen adat, ami a mentőknek fontos lehet” – tette hozzá a szóvivő, azt kérve, hogy legközelebb, amikor valaki hazamegy, szemlélje úgy a lakhelyét, mintha életében először kellene oda eltalálnia, és ha hiányzik valami jelzés, azt igyekezzen pótolni, mert egy kis költséggel komoly lépést tehet a saját maga biztonsága érdekében.

A mentőszolgálat, egyetemben a Magyar Postával, azt kéri, hogy

mindenki tegye ki a házszámot, és a kapucsengő mellé írja fel a nevét!

Győrfi Pál kiemelte: vannak olyan esetek, évente több tízezerszer (!), amikor valóban egy-két percen, sőt, akár másodperceken múlhat valakinek az élete, például egy ütőeres vérzésnél, vagy ha valakinek a torkán akadt a falat és nem kap levegőt, esetleg leállt a szíve és újra kell éleszteni.

„Ha odaérünk a házhoz néhány perc alatt, és ott még elveszítünk mondjuk öt percet azzal, hogy keresgéljük, melyik kapun és hogyan jussunk be, ezzel már nagyon csökken az életben maradás esélye” – magyarázta a szóvivő. Az OMSZ munkatársa szerint téves az a gondolkodás, hogy ha szükség lesz a mentőre, akkor majd úgy kis kimegy az ember eléjük az utcára, mutatva neki az utat; egy vészhelyzet során ugyanis nem biztos, hogy erre lehetőségünk lesz, kiváltképp, ha velünk történik a baj. "A legjobb megoldás mégiscsak az, hogy gondoskodunk a házszámról, a lépcsőház betűjelzéséről, illetve a kapucsengő esetében a névről" – ismételte meg.

A házszámokat egyébként kötelező kitenni, erről az önkormányzati törvény egyértelműen rendelkezik. Ennek ellenére jelenleg minden hetedik ingatlanról hiányzik a házszám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×