eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: YouTube/Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Fordulat, mégis zöld utat kapott az új Duna-híd

A Lázár János építési és közlekedési miniszter által nyilvánosságra hozott lista után úgy tűnt, egy időre legalábbis kútba esett a terv.

Múlt héten a tárcavezető ellenzéki kérdésre közzétette a felfüggesztett beruházások listáját és azt, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium összesen 270 beruházást függesztett fel 2022. május és 2023. június 6. napja között. A listán szerepelt a Mohácsra tervezett Duna-híd is.

Ezek után meglepetésként érkezett Hargitai János (KDNP) baranyai országgyűlési képviselő sejtelmes Facebook-posztja, melyben szerdán jó híreket ígért az átkelőről.

A Világgazdaság megkeresésére a minisztérium közölte: "a Mohácsi Duna-híd projektje rendelkezik a feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárás megindításához szükséges miniszteri döntéssel", vagyis Lázár János engedélyezte, hogy kiírják a tendert a sok szempontból kulcsfontossági infrastrukturális beruházásra.

A mohácsi Duna-híd engedélyezési és a kiviteli tervei elkészültek, az építési engedély rendelkezésre áll, vagyis nincs akadálya a kiviteli tendereztetés megindításának.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az elképzelések szerint

a finanszírozás az uniós helyreállítási alap terhére jönne létre,

aminek a kifizetéséről továbbra sincs megegyezés a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A beruházás értékét nagyon nehéz előre megbecsülni. A gazdasági lap úgy tudja, hogy könnyen százmilliárdos összeg is lehet.

Az év elején még úgy számolt Pávkovics Gábor mohácsi polgármester, hogy ha 2023 első negyedévében kiírják a közbeszerzést, akkor 2024-ben már indulhat az építkezés és 2026-ra be is fejeződhet (ez a mohácsi csata 500. évfordulója lenne).

A híd kapcsolatot teremt az 51. számú főút és az M6-os autópálya között. Jelenleg csak komppal lehet itt átkelni a Dunán. Mintegy 30 éve fel-felmerülő téma, hogy átkelő épüljön itt a folyón.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×