eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Kikötött hatalmas szállodahajók a Duna budai oldalán. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Ismét életveszélyes fordulókat hajtanak végre a szállodahajók a Margit hídnál

A rendőrség is tud a szabálytalanságokról, de a bírságnak nincs nagy visszatartó ereje.

Bár a Hableány-baleset után új hajózási szabályokat vezettek be a budapesti Duna-szakaszon, ennek ellenére az esti órákban a szállodahajók sétahajóként közlekednek a Dunán, és a Margit hídnál, ahol a katasztrófa történt, fordulnak meg, miközben az tilos – írja az rtl.hu.

Miután 2019 májusában a Viking Sigyn szállodahajó letarolta a Hableány sétahajót a Margit híd közelében, többször szigorították a hajózási szabályokat. Először jobbra tartási kötelezettséget írtak elő, illetve meghatározták, hogy a Margit-sziget esetében hegymenetben a bal partot, lefelé pedig a jobb partot kell használni. Később több korlátozást bevezettek a 80 méternél nagyobb hajókra. Többek között meghatározták, hogy menetiránytól függően milyen irányban fordulhatnak meg, a szárnyashajók kivételével megtiltották a fordulást az összes hajónak az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon, de ami a cikkünk szempontjából a legfontosabb:

a 80 méternél nagyobb hajóknak megtiltották a megfordulást a Rákóczi híd és az Árpád híd közötti szakaszon este 18 és 24 óra között,

ezzel védve a kisebb sétahajókat.

A portál információi szerint ezt a szabályt nem tartják be a szállodahajók. A vízi rendőrök több alkalommal is intézkedtek a szabálysértés miatt. Ilyen esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményeztek. A helyszíni bírság 5-50 ezer forintig, a pénzbírság 5-150 ezer forint között volt – közölte a rendőrség. A 80 méternél hosszabb hajók elektronikus hajóhelyzet-meghatározó és adatközlő készülékkel rendelkeznek, így az őrsön elhelyezett munkaállomáson is ellenőrzik a szabályok betartását.

Azt egyébként semmi nem tiltja, hogy a szállodahajók sétahajóként is „üzemeljenek”, csupán a szabályokat kellene betartaniuk. Az is tény azonban, hogy Budapest turizmusában a szállodahajókkal érkező látogatók meghatározó szerepet töltenek be.

A fővárosi önkormányzat szerint a Dunán a legtöbb kikötés Bécsben történik, de népszerű város Budapest is: egy turisztikai szempontból átlagosnak tekinthető évben hozzávetőlegesen 3200-3500 kikötéssel és közel 420-450 ezer utassal.

A szállodahajók tevékenységével panaszok jellemzően két szempontból merülnek fel. Egyrészt településképi és városhasználati szempontból érkezik visszajelzés arról, hogy a szállodahajók egy része kitakarja a dunai panorámát és akadályozzák a lakosság lejutását a vízhez, másrészt a lakosok a zajra és a forgalmi terhelésre is panaszkodnak.

Képünk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×