eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A riasztás komoly, felhőszakadás jön több megyében

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

A veszélyjelzés szerint Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani, ott az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat a riasztás mellett több figyelmeztetést is kiadott csütörtökre: felhőszakadás veszélye miatt

másodfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye területén,

az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés a felhőszakadás veszélye miatt.

Emellett zivatar miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, zivatarok környezetében a legnagyobb veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Medárd napján, csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és éjszaka sem csökken határozottan a számuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira - illetve villámárvízre - elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek. Hozzátették: átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt.

Felhívta a figyelmet arra: ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, onnan felvinni.

Figyelmeztetett a villámárvíz veszélyére is, mint mondta, ajánlott elkerülni az utcán hömpölygő vizet. Azt javasolta, az autósok ne hajtsanak bele már térdig érő vízbe se, mert a víz kárt tehet a járműben. Azt tanácsolta, aki villámárvízzel találkozik, változtasson útvonalat. Aki pedig bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívót.

Közben a MetNet Facebook-oldalán sűrű fekete felhők fotóit mutatták meg:

Valamint egy villámárvíz videóját is:

Az Időkép oldalán pedig látszanak a jelenlegi zivatarok: Albertirsa, Eger, Jászapáti, Jászfényszaru, Kistelek, Törökszentmiklós környékén villámlik.

Közben a Katasztrófavédelem azt közölte, hogy a Heves vármegyei Recsken egy Gárdonyi Géza utcai lakóházat öntött el az esővíz a déli órákban. Mátraderecskén a nagymennyiségű csapadék több utcát is elárasztott, köztük a Kossuth Lajos utcából, a Mátyás király utcából és az Árpád utcából is jelentettek károkat. Egyes lakóházak lakhatatlanná váltak, az Almás patak is kilépett a medréből a településen.

A Nógrád vármegyei Pásztóról több bejelentés is érkezett a koradélutáni órákban. A Kékesi úton egy családi házat veszélyeztet a víz, amit az egységek homokzsákokkal próbálnak visszatartani. A Tóthegyes úton

egy családi ház udvarát 50-60 centiméter magasságban elárasztotta az esővíz.

Ugyancsak Pásztón a Nyikom utcánál kiöntött a patak, melynek hídját a tűzoltók lezárták a forgalom elől.

Bercel településen, a Tabáni úton egy családi ház földszintjét és pincéjét is elöntötte a víz - sorolta a Katasztrófavédelem.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×