eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Vihar után? - "A következő napokban is lesznek feladatai a katasztrófavédelemnek"

Bőven adott munkát a katasztrófavédelem munkatársainak az elmúlt napok időjárása. Ennek kapcsán Mukics Dániel katasztrófavédelmi szóvivőt kérdeztük.

"Két napja folyamatosan érkeznek segélyhívások a katasztrófavédelemhez a viharok és felhőszakadások miatt. Amíg kedden 138, szerdán 97 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Szerdán Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye kivételével minden vármegyében, és Budapesten is szükség volt a tűzoltók munkájára" – mondta az InfoRádióban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Többségében kidőlt fák, letört ágak miatt kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, de sok helyen a felgyülemlett esővíz okozott gondot: alagsorok, pincék garázsok, vízóraaknák kerültek víz alá, ezekre a helyszínekre hívták a tűzoltókat. A legtöbb beavatkozásra Budapesten és Nógrád vármegyében volt szükség.

A szóvivő szerint

Dudaron 500 homokzsákkal kellett néhány épületet megvédeni a kialakult villámárvíztől.

Budapesten este 20.40 és 22 óra között a Kőbányai út és Könyves Kálmán krt. kereszteződésében az aluljáróban 80 centiméter magasan állt az esővíz, emiatt még a villamosforgalom is szünetelt egy időre. Egy autó is elakadt az úton összegyűlt vízben, amit a tűzoltóknak kellett kiszabadítani.

Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én.
(Fotó: MTI/Mihádák Zoltán).
Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én. (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán).

Budapesten, Jászberényben, Pásztón, Zalagerszegen, Pakson, Tatabányán, és még sok egyéb kisebb településen több pince víz alá került, ide hívták a tűzoltókat kiszivattyúzni a felgyülemlett csapadékvizet.

Battonyán az Ady Endre utcában villám csapott családi házba, aminek a padlástere kigyulladt, a tüzet a tűzoltók fékezték meg. Szécsényben a Szentlélek-patak kilépett a medréből, de ez lakott területet nem veszélyeztetett, csak mezőgazdasági területet öntött el.

Ecsegen a Szuha-patak öntött ki, itt még az elkövetkező napokban is lehet ilyenre számítani, de nyáron bármikor előfordulhatnak felhőszakadással járó viharok. Ilyenkor egy nagy eső után előfordul, hogy a talaj nem tudja felszívni a rengeteg esőt, és a csatornahálózat nem tudja elvezetni ezt a sok vizet.

Mit tehetünk a villámárvízben?

Mukics Dániel szerint ha villámárvízzel találkozunk, felgyülemlett víz van előttünk, autóval ne hajtsuk bele a térdig érő vízbe, mert ha a kocsi légszűrőjébe víz kerül, tönkremegy az autók motorja, és egyből tolhatjuk a roncstelepre.

Ha gyalog, vagy kerékpárral vagyunk úton, bokáig érő vízfolyásokon már ne próbáljunk meg átkelni, mert az nagyon könnyen ledönthet a lábunkról.

Ha beázott a pince vagy az épület alagsora, nem szabad azonnal kiszivattyúzni, ameddig a víznek van utánpótlása, mert az csak alámossa az épületet. Egyébként a pincében, az alagsorban felgyülemlett víz néhány órán belül vihar után magától el szokott szivárogni. Ha ez nem történik meg, akkor érdemes hívni a 112-es segélyhívószámot vagy kiszivattyúzni, de fontos, hogy utána mindenképpen fertőtleníteni kell a pincét.

Mukics Dániel hozzátette: a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is hasonló lesz az időjárás, így várhatóan továbbra is ilyen jellegű feladatok várnak a katasztrófavédelemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×