eur:
392.71
usd:
371.99
bux:
55504.63
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Nyitókép: Bánkuti Letícia (Csodálatos Balaton)

Záporok, zivatarok, igazi dunsztos idő jön

Fülledt, esős, párás időre számíthatunk. Több helyen várható zivatar és felhőszakadás is.

Időjárási helyzet Európában:

A Brit-szigetek felett anticiklon helyezkedik el, amely kelet felé kiterjed a kontinens fölé egészen a Kelet-európai-síkságig. Ezen a területen általában kevés a felhő, sok a napsütés, csapadék is csak elvétve fordul elő, az is kevés mennyiségben.

Ettől északra, Finnország felett ciklon örvénylik, ahol emiatt erősen felhős, csapadékos idő van, de ugyanez a légörvény okoz esős időt Oroszország északi részén is. Az anticiklon déli peremén labilis a légállapot, ami kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához. Ezek előszeretettel fordulnak elő összeáramlási zónákban, a hegyekben, illetve ahol a magasban hidegcsepp található. Lokálisan jelentős, 20 mm feletti csapadékmennyiséget és jégeső produkálnak. Az ilyen konvektív csapadék mellett a tartósan felhős, borult területeken tartós eső is előfordul.

Kedd estig a Kárpát-medence is a fent említett magasnyomás peremén helyezkedik el, a magasban nedves levegő érkezik fölénk, eső, zápor, zivatar többfelé előfordulhat.

Várható időjárás kedd éjfélig:

Kedden a felhőzet a legtöbb helyen gomolyossá válik, több-kevesebb napsütés várható. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés tapasztalható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 19 és 26 fok között várható,

magasabb értékek a délnyugati tájakon valószínűek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×