eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) fogadja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Európai Konzervatívok és Demokratikus Szövetség (EC/DA) képviselőcsoportjának tagjait Karmelita kolostor teraszán 2023. június 2-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összezárnak az európai konzervatív erők

Más témák mellett a migrációról és a konzervatív egység további erősítésének kilátásairól volt szó azon a tanácskozáson, amelyet az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében működő Európai Konzervatívok - Demokratikus Szövetség frakciója tartott pénteken Budapesten.

"Az európai konzervatívok támogatják a magyar kormány erőfeszítéseit a migrációs válságban. A magyar hatóságok csak tavaly 270 ezer embert akadályoztak meg abban, hogy illetéktelenül a schengeni zóna területére lépjenek" - emelte ki Varga Judit igazságügyi miniszter az eseményt követő sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, a migrációs fenyegetés nagyon komoly veszélyt jelent a kontinens jövőjére, miközben "az európai politika balliberális erői, az Európai Bizottság javaslataiban továbbra is pozitív színben kezeli a problémát, amivel az európai állampolgárok érdekei sérülnek".

Ian Liddell-Grainger, a frakció brit vezetője arról beszélt, hogy a konzervatív erők egyre erősebbek Európában. Az Egyesült Királyság az EU-ból kilépett, de Európát nem hagyta el, és a 46 tagállamból álló Európa Tanács rendkívül fontos fóruma az állampolgárok képviseletének.

"Hálásak vagyunk a magyar kormánynak azokért az előremutató lépésekért, amelyeket az elmúlt években tettek Európa érdekében" - jegyezte meg.

Budapest, 2023. június 2.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) fogadja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Európai Konzervatívok és Demokratikus Szövetség (EC/DA) képviselőcsoportjának tagjait Karmelita kolostor teraszán 2023. június 2-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Európai Konzervatívok és Demokratikus Szövetség (EC/DA) képviselőcsoportjának tagjait 2023. június 2-án. A képviselőcsoport a koronavírus-járvány lezárulta óta most először szervezett hivatalos külföldi rendezvényt, és üzenetértékű, hogy ennek helyszíne Budapest lett - írta az eseményről Havasi Bertalan, a miniszterlnök sajtófőnöke. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Németh Zsolt, az ET konzervatív frakciójának helyettes vezetője azt mondta, Európa konzervatívjai egyesülnek, ez a program, és céljuk az, hogy a jövő júniusi EP-választásokon tovább erősödjenek, majd az európai pártcsaládok erősorrendjében a konzervatívok előrelépjenek a második helyre.

"Azt láthatjuk Európában, hogy a konzervatív erők közelebb kerülnek egymáshoz, és ebben a folyamatban az Európa Tanácson belül működő frakciónak komoly szerepe van" - fogalmazott. Megjegyezte, hogy Európa és az Egyesült Királyság kapcsolatait szorosabbra kell fűzni.

A budapesti megbeszélésen jelen volt az ET Parlamenti Közgyűlésében nem tevékenykedő, a VOX pártot vezető spanyol Santiago Abascal, Tom Van Grieken, a belgiumi Flamand Érdek vezetője, valamint az európai konzervatív család tagpártjainak számos ET-képviselője.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Ian Liddell-Grainger azt mondta,

a populizmus brit értelmezésben ahhoz járul hozzá, hogy az európaiak jobban megértsék a migrációt, a szabadságot, tisztában lássák Európa jövőjét.

Németh Zsolt ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a Európai Konzervatívok és Reformerek Képviselőcsoport (ECR) egyre több kormányzó erővel bővül.

Szintén a sajtó jelen lévő képviselőjének felvetésére Varga Judit kiemelte: Magyarország felkészült, és kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy 2024 második felében ellássa az EU-ban az Európai Tanács elnökségét. Megjegyezte, hogy ezt 2011-ben már bebizonyította.

"A magyar elnökség prioritásai között szerepel az unió versenyképességének növelése, a demográfiai kihívások kezelése, a kohéziós politika jövője" - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Mint elhangzott, az ET Parlamenti Közgyűlésének konzervatív csoportja története során először tartott tanácskozást Budapesten.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×