eur:
394.89
usd:
363.87
bux:
65975.59
2024. március 19. kedd Bánk, József
architectural restoration and insulation of an old wall in a loft and selection of the color swatch - 3d renderingNote: the room does not exist in reality, Property model is not necessary
Nyitókép: archideaphoto/Getty Images

Bővül a kínálat a lakáspiacon: már 40 százalékos a növekedés

Májusban már jóval több eladó lakóingatlanból válogathattak a vevők, mint egy évvel ezelőtt. A kereslet országos átlagban 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, havi szinten pedig három százalékkal esett vissza.

"A kínálat bővülése folytatódott májusban is, ez igaz az eladó lakóingatlanok állományára is. Májusban már 40 százalékkal haladta meg a tavaly májusi szintet, tehát igencsak bő kínálatból tudnak most válogatni a vevők" – mondta az InfoRádióban Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

A friss kínálat is bővült, májusban 4-5 százalékkal több eladó lakást hirdettek meg az ingatlantulajdonosok és -közvetítők áprilishoz képest. Jelenleg több mint 210 ezer ingatlanhirdetés található az ingatlan.com oldalon, és ebből az eladó lakóingatlan-hirdetések száma meghaladja a 150 ezret. Havi szinten több mint 32 ezer új lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami négy százalékkal haladja meg az áprilisi szintet.

A kereslet elmaradást mutat az előző évhez képest:

májusban 170 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra, ami 30 százalékkal alacsonyabb érték, mint a tavaly májusi 240 ezres szám.

Az mostani 30 százalékos elmaradás viszont még mindig jobb a 2023. év eleji 50 százalékos mínusszal szemben. A lemaradás mértékének csökkenése azt jelenti, hogy támaszt kapott a lakáspiac keresleti oldala.

"Ha figyelembe vesszük azt, hogy az érdeklődések száma ilyen drasztikus csökkenést mutat, miközben a portál látogatottsága közel a tavalyihoz hasonló értékeket mutat, arra lehet következtetni, hogy a potenciális vevők árgus szemekkel figyelik a piacot, és alig várják, hogy kikerüljenek abból a pénzügyi karanténból, amibe az elmúlt hónapokban belesodródtak az egyre magasabb hitelkamatok miatt" – mondta Balogh László.

Volt már hasonló helyzet

Az elemző szerint a jelenlegi ingatlanpiac nagyon hasonlít a 2020 elején tapasztaltakhoz. A Covid-19 megjelenésekor a kijárási tilalom sokkalta a lakáspiaci keresetet, és lefelezte az érdeklődést. Ahogy a "pénzügyi karanténhatás" feloldódott, és a fizikai akadályok elhárultak az adásvételek előtt, először a látogatószám, majd az érdeklődések, végül az adásvételek száma állt helyre.

Most hasonló a helyzet abból a szempontból, hogy a portál látogatottsága stabil, az érdeklődések szerényebb mértékű csökkenést mutatnak, és ha a pénzügyi akadályok elhárulnak a vevők elől – mint a magas inflációs szint, és az emiatt növekvő lakáshitelkamatok –, akkor újabb élénkülési hullám jöhet a lakáspiacon. "Ennek a pontos időpontját egyelőre nem tudjuk" – tette hozzá Balogh László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×