eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fürdőzők a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Fontos verseny indul a balatoni strandok között

A Kék Hullám-elismerésre pályázhatnak idén is a tóparti strandok.

Idén 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség (BSZ) a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A Balaton partján fekvő nyíltvízi strandokat nevezését várják május 31-ig – áll a szövetség közleményében.

A Kék Hullám Zászló minősítési rendszert 2004-ben hozták létre, a strandminősítés alapjait akkor egy kézikönyv fektette le, ez alapján indult el a mozgalom. Első évben 27 jelentkező strandból 19 kapta meg a kék hullám zászlót. A Kék Hullám Zászló minősítés gyorsan népszerűvé vált a strandüzemeltetők között, így a résztvevők száma folyamatosan nőtt.

A minősítés szempontjai kezdetben főleg környezetvédelmi, biztonsági és tájékoztatással kapcsolatos követelményeket tartalmaztak. Követelmény volt például, hogy a strand ne legyen kitéve levegő- vagy zajterhelésnek, legyen úszómester, vagy vízimentő és tájékoztató tábla a vonalas telefon helyéről. 2015-ben a BSZ újragondolta a minősítési rendszert. Azokat a követelmények, melyek eleve jogszabályi feltételei egy strand üzemeltetésének kimaradtak a minősítésből, míg helyettük bekerültek a szolgáltatás színvonalát jelentő, illetve családbarát és zöld szempontok.

2017-től már egytől öt csillagig kapnak minősítést a strandok, és így lesz ez idén is. A partnerszervezetek a minősítés során: Balatoni Turizmus Szövetség, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Nők a Balatonért Egyesület, Magyar Turisztikai Ügynökség és a Balatoni Kör.

Idén megválasztják a Balaton Gasztro Strandját, a legtöbb pontszámot elérő nevező pedig megkapja a Balaton Legjobb Strandja címet – áll a BSZ közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×