eur:
389.2
usd:
363.72
bux:
68263.41
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Megjelent az idei 100 leggazdagabb magyar kiadvány – itt a lista

Megőrizte vezető helyét a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány csütörtökön megjelent, 2023-as összesítése szerint 660 milliárd forintos becsült vagyonával jelenleg ő Magyarország leggazdagabb embere, utána következik Csányi Sándor, 50 milliárdos különbséggel, a harmadik Felcsuti Zsolt vagyonát 460 milliárd forintra becsülték.

A tavalyi évet rekordméretű gyarapodással zárták a 100 leggazdagabb magyar listájának élén álló üzletemberek – főleg az első három helyezett. Mészáros Lőrinc 660 milliárd forintra becsült vagyonával megőrizte első helyét a 610 milliárdos vagyonnal rendelkező Csányi Sándor előtt. Egy évvel korábban még 460 milliárd, illetve 420 milliárd forint állt nevük mellett. A harmadik helyen álló Felcsuti Zsolt gyarapodása is figyelemre méltó: az előző évi 345 milliárd forintról 460 milliárdra hizlalta vagyonát. A fenti jelentős növekedésben nem csupán az érintett cégek teljesítménye, tőzsdei árfolyama játszott meghatározó szerepet, hanem a rekorder hazai infláció és a forint korábbi leértékelődése is.

Az első tízben idén nem volt nagy változás: a hármas élbolyt Gattyán György követi 366 milliárddal, az ötödik helyen pedig Veres Tibor áll 320 milliárd forinttal. A hatodik leggazdagabb Szíjj László (280), a hetedik Jellinek Dániel (276), a nyolcadik Bige László (233), a kilencedik Széles Gábor (208), végül Kasza Lajos (147,5) zárja az első tízet.

A leggazdagabb száz közé idén legalább 14,5 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni, ezt a limitet mindössze négyen ugrották meg újoncként: Futó Gábor és a Piukovics fivérek az ingatlanfejlesztésben jeleskednek, Papp Edward az informatikában, Tarány Gábor pedig acélszerkezetek gyártásában. A legtehetősebb magyarok között a tavalyi kiadáshoz hasonlóan idén is két hölgyet találni. Hermann Kamilla, az Indotek résztulajdonosa 52 milliárdos vagyonával a 38. helyet foglalja el, a családjával együtt a BIF ingatlanfejlesztő vállalkozás 66 százalékos pakettjével rendelkező Schmidt Mária pedig a 46. helyen áll, 43 milliárd forintos vagyonnal.

Nagyot nőtt tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is. Egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat , így ennek nagysága idén 7655,2 milliárd forint. Ez több mint a duplája a 2020–2021 közötti vagyongyarapodásnak, amely akkor 636,8 milliárd forintra rúgott. A száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét – 3560,5 milliárd forintot! – a lista első tíz helyezettje birtokolja, ami szintén rekordnak számít.

A kiadvány idén is közread regionális listákat. A három országrészre (Nyugat-, Kelet- és Közép-Magyarország) kiterjedő rangsorban azokat az üzletembereket találni, akiknek vagyona meghaladja az ötmilliárd forintot, de nem éri el a 100-as körbe bejutáshoz szükséges 14,5 milliárdot.

Az idén 22. alkalommal megjelent A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány – amelyet a 2002-es indulás óta Szakonyi Péter és csapata készít – számba veszi legbefolyásosabb honfitársainkat is. A hangsúlyozottan nem objektív rangsort – amely tíz politikai elemző szavazatain alapszik – évek óta Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt sorrendben Csányi Sándor, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc követi. Az ellenzéki politikusok közül idén mindössze hárman fértek fel a legbefolyásosabb ötven személyt sorjázó listára. Karácsony Gergely a 36. helyen áll, megelőzve a 40. Gyurcsány Ferencet és az 50. helyre befutó Dobrev Klárát.

Az InfoRádió a kiadványt készítő Szakonyi Pétert kérdezte a listáról. A beszélgetés alább meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×